Havalar bu kadar sıcak giderken çocukların serinletici yiyecek ve içeceklere yönelmesine hak vermek gerekir. “Dondurma, milkshake, frozen gibi aşina olduğumuz yiyecek ve içeceklere rağbet sıcaklıklarla paralel olarak artarken, Türkçeye inci çayı veya baloncuklu çay olarak geçen ‘bubble tea’ gibi popülerleşen, rengarenk görüntüsüyle çocukların gönlüne taht kuran soğuk içeceklere de değinmekte fayda var.” açıklamasında bulunan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir bu içeceklerin dişte meydana getirebileceği olumsuz durumlar noktasında önemli açıklamalarda bulundu. 

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül DemirSıcak yaz günlerinde hem serinleme hem de tatlı ihtiyaçlarının karşılanmasında, doğru dondurma seçiminin önerilen miktarda tüketimi ile çocukların bu sevgisinin avantajlı bir duruma dönüştürülebileceğini aktaran Nurgül Demir “Soğuk zincir korunarak ideal koşullarda ve doğal olarak üretilen dondurmalar, kalsiyum ve protein kaynağı olması ve zengin vitamin içeriği, bileşimindeki fosfor, magnezyum ve potasyum oranları ile kemik ve diş sağlığı için faydalıdır. Kalsiyum kemik ve dişlerin sağlığı için göz ardı edilemez bir öneme sahiptir. Proteinler ise kas gelişimi için gerekli olan temel yapı taşlarıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve vücudun hastalıklara karşı korunabilmesi için vitaminlere duyulan ihtiyacın, bir kısmının da olsa, dondurmadan karşılanabiliyor olması, dondurmayı yaz mevsiminin popüler kaçamakları arasında bir adım önde çıkarıyor.  Ancak, tabii ki, sadece içeriğinin doğal olduğu üreticilerden temin edilen dondurmaların, tüketim miktarı sınırlı tutulduğu takdirde faydalı olacağından bahsedebiliriz.

Çocuklarda dondurma tüketimi nasıl faydalı hale getirilebilir?

1-Hazır ve paketli dondurmaların içindekiler kısmı dikkatlice okunarak süt tozu, glikoz şurubu gibi katkı maddeleri içermediğinden emin olunmalıdır.

Iğdır'da hakemler hastalara "can" olmak için kan bağışında bulundu Iğdır'da hakemler hastalara "can" olmak için kan bağışında bulundu

2-Dondurma sossuz olarak ve külah kullanılmaksızın, bir kaba konularak tüketilmelidir.

3-Sade veya mevsim meyveleri ile hazırlanmış, soğuk zinciri korunarak tüketime sunulan dondurmalar tüketilmeli; dışı çikolata kaplamalı veya karamel, krokan gibi çürük yapıcı yapışkan ve yüksek oranda rafine şeker içeren paketli dondurmalar tüketilmemelidir.

4-Dondurma tüketimi günde 2 top ile sınırlandırılmalıdır.

5-Dondurma tüketiminden sonra ağız bol su ile çalkalanmalı veya bolca su içilerek ağız içinde kalan şekerin sebep olabileceği asidik ortam nötralize edilerek, dişler çürüklere karşı korunmalıdır. 

Editör: Çağatay Dolay