Çin'de 300 bin yıllık fosil bulundu
Haber Merkezi - Çin’in doğusundaki bir mağarada, bir çene kemiği fosili bulundu. Fosil, bir çok insan kalıntısıyla ayrıntılı bir araştırmayla karşılaştırıldı. Fosilin; antik ve modern insan özelliklerinin ilgi çekici bir karışımını bünyesinde barındırdığı ortaya çıktı. ‘Journal of Human Evolution’ dergisinde yayınlanan bulgu, 300 bin yıllık kemiğin şu ana dek tanımlanmamış olan bir tarih öncesi insan türüne ait olabileceğini ortaya koydu.
Çin’in doğusundaki Anhui eyaletinde bulunan Hualongdong adlı bir mağarada kazı çalışmaları yürüten bilim insanları, günümüzden yaklaşık 300 bin yıl öncesine ait 16 kişinin kalıntılarını ortaya çıkardı. Söz konusu kalıntılar arasında bulunan parçalardan birkaçının 12 ilâ 13 yaşındaki bir çocuğun kafatasına ait olduğu tespit edildi. Çin’in başkenti Pekin'deki Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropoloji Enstitüsü’nden paleoantropolog Xiujie Wu ve meslektaşları, kafatasını ilk defa 2019'da keşfetti. Öte yandan, 2020’de mağarada bulunan hayvan kemiklerini içeren kalıntıları incelerken, aynı kafatasının farklı bir parçası olabilecek bir alt çene kemiğinin bir kısmını tespit ettiler. Keşif, Hualongdong toplumunun insan soy ağacında nereye denk geldiğinin daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesini sağladı. Alt çene, hem modern hem de arkaik özelliklerin bir karışımını içeriyor.
[caption id="attachment_439057" align="aligncenter" width="864"] Arşiv: AA[/caption]
Çin’in Jinan kentindeki Shandong Üniversitesi’nden paleoantropolog Yameng Zhang, Pleistosen döneminde doğu Asya’daki insan mevcudiyetine dair tablonun kafa karıştırıcı olduğunu söyledi. Birçok tarih öncesi insansı türünün, günümüzden yaklaşık 800 bin ilâ 126 bin yıl önce yaşanan Orta Pleistosen döneminde Doğu Asya’da yaşamış olduğu ifade edilirken, bu türlerden herhangi birinin modern insanların atası olup olmadığı bilinmiyor; zira onlar da tıpkı Neandertaller ve Denisovalılar gibi öylece yok olup gitmiş olabilirler.
İspanya’nın Burgos şehrinde bulunan İnsan Evrimi Ulusal Araştırma Merkezi’nde paleoantropolog ve Hualongdong'daki bulguları duyuran ekibin bir parçası olan María Martinón-Torres, Hualongdong’da keşfedilen alt çene kemiğinde saptanan antik ve modern özelliklerin karışımının, 2000’li yılların başında Fas’taki Jebel Irhoud adlı arkeolojik kazı alanında keşfedilen bulguları andırdığını belirtti.
Yorumlar