Çınarların devrilmesi

Abone Ol

G.BİRLİĞİ’NİN EFSANESİYDİ

Gençlerbirliği için iflas etti, sağlığı bozuldu ve “iyi oldum” dediğinde Altyapının antrenmanlarına koşarak gelirdi,
Evet bu “cefakar” ve “fedakar” isim Hasan Şengel’den başkası değildi.
Büyük insan Atatürk’ün vefat ettiği 10 Kasım 1938 günü Hasan Şengel abimi de 10 Kasım 2023’de 92 yaşında kaybettik. 
Ankara Ticaret Lisesi'nde eğitimini tamamlayan Şengel, 1952'de yeni kurulan Yenimahallespor'un başkanlığını yapmaya başladı ve bu görevi 1960 yılına kadar sürdürdü. 1960'tan 1964'e kadar da Ankara Maltepe Spor Kulübü'nde başkanlık yaptı. 1965'ten itibaren Gençlerbirliği'nde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. Kulübün başarısız sonuçlarla ve maddi yetersizliklerle boğuşup kapanma noktasına geldiği bir dönemde göreve gelmiş olan Hasan Şengel, Gençlerbirliği başkanı iken 3 günlük hapis cezası alması üzerine "Hapis yatan adam Gençlerbirliği'nde başkanlık yapamaz" diyerek yöneticilik tecrübesi olan İlhan Cavcav'a 1978'de kulüp başkanlığını devretti.
Çok fedakardı Hasan Şengel abim.
O’nu dün İlhan Cavcav Tesislerindeki törenle Cebeci’deki mezarlığında toprağa verdik. Cavcav ve Şengel abilerim şimdi koyun koyuna burada yatıyor.
Huzur içinde yatsınlar. 

BABASININ OĞLU KORHAN YAMAÇ

Aslan gibi teğmen olduğu dönemde Güneydoğu hainleri kovalarken, mayına basması sonunda bir ayağını kaybetti. Tek bacaklı olarak, isteği ile, Silahlı Kuvvetler’den emekli oldu.
Sonra…
Merhum babası dostum ve büyüğüm Nevzat Yamaç’ın desteğiyle  atıcılık sporu ile uğraşırken, eğitimini çift dikiş yaptı ve ailesine örnek oldu.
Ailecek Trabzonlu olması nedeniyle tabanca ile birlikte büyüdü ve bu günlere geldi.
Girdiği olimpiyatta da derecelerin sahibi oldu.
Şimdi…
Aslanlar gibi karşımızda ve rahmetli babasının çizdiği yolda ilerliyor.

FUTBOL VE TURiZM

Alakası var mı?
Hem de çok. Örneğin, güzide futbol takımımız Eskişehirspor Süper Lig’e çıkarsa, şehre her 2 haftada bir binlerce, yılda onbinlerce taraftar gelecek demektir. Tren bileti, Maç bileti, oteli, yemesi içmesi restoranı, hediyelik eşyası hatta hamamı, müzesi kişi başı en az 5.000 TL harcanır. Demek ki, Ailesi, çoluğu çocuğu ile gelen 5-10 bin taraftar, o gün şehre temiz 50 Milyon TL bırakır. 
Şehrin tanıtımına katkısı da cabası.
Diğer takımlarımız; Kasımpaşa, Fatih Karagümrük, Başakşehir, İstanbulspor, Pendikspor Süper Lig’deler.
Yani 3 büyüklerle beraber 8 İstanbul takımı olarak ligin yarısını İstanbul kulüpleri temsil ediyor. Bu gidişle, her sene bir-iki İstanbul takımı daha Süper Lig’e katılacak gibi gözüküyor.
Seyircileri yok!
Seyircileri yok gibiler. Seyirci, forma geliri olmayan bu takımlar, ya yayıncı kuruluş ya belediyeler veya büyüklerimizin! baskılarıyla sponsor olan şirketlerin katkılarıyla lige tutunuyorlar. Belediyelerin katkısı demek siyasilerin katkısı demektir. Yani, Belediyelerin halktan veya devletten aldıkları, topladıkları milyonlarca lirayı, daha doğrusu milyonlarca doları, başta yabancı futbolcu ve futbol simsarları olmak üzere dağıtmaları demektir. Çeksinler ellerini takımlardan, bakalım bu takımlar 3. ligde tutunabiliyorlar mı? 
GEREKİRSE ANADOLU LİGİ KURULSUN
Yok istemeyiz, derlerse; Anadolu takımları kendi aralarında bir lig kurup aslanlar gibi kora kor, dişe diş aralarında mücadele etsinler. Çok isterlerse, sene sonunda Türkiye şampiyonluğu için İstanbul takımlarına karşı bir play-off mücadelesi versinler. 
(Atila Güvenç ve Cem Polatoğlu’na teşekkür ederim)

SOSYAL İŞLER ÖN PLANDA

Sosyal konuları ön plana çıkartan Gençlerbirliği’nde güzel işler oluyor. Son olarak Gençlerbirliği, maçlara gelen çocuklar için stada maskot getirdi. Maskotun ilgilendiği ve forma dağıttığı çocuklar hatıra fotoğrafı da çektirdi. İç saha maçlarına gelmesi planlanan maskot için isim fikirleri bekleniyor. Bu tip sosyal işlerin devam edeceği söyleniyor ve gerçekleşiyor.

SİNAN ŞAMİL SAM

9 kez Türkiye şampiyonluğu yaşayan ve Almanya'nın Frankfurt kentinde 1974 tarihinde dünyaya gelen Sinan Şamil Sam, amatör boks yaptığı yıllarda oldukça başarılı bir performans sergileyerek 9 kez Türkiye şampiyonluğuna ulaştı. Kariyerinde hızlı bir çıkış yakalayan genç boksörün, uluslararası arenada adından söz ettirmesi de uzun sürmedi.
İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da düzenlenen 1992 Avrupa Gençler Şampiyonası orta sıklette finale kadar çıkan Sinan Şamil Sam, boks otoritelerinin dikkatini, erken yaşlarda çekmeyi başardı.
Profesyonel kariyerine ilk 18 maçını kazanarak harika bir başlangıç yapan "Boğazın Boğası" lakaplı ünlü boksör, 17 Ekim 2002'de Polonyalı Przemyslaw Saleta'yı 7. rauntta nakavt ederek EBU şampiyonluğunu elde etti. Profesyonel boks hayatında çıktığı 35 maçın, 16'sı nakavtla olmak üzere 31'ini kazanan Sinan Şamil, ringe yeniden dönmeye çalışsa da 2009'da sağlık problemleri yaşadı.
Emekli olduğunda iki kemeri bulunan Sinan Şamil Sam, karaciğer yetmezliğinden dolayı 2010 Aralık'ta yoğun bakıma alındı. Milli boksör, yaklaşık 5 yıl sağlık sorunuyla mücadele ederken, henüz 41 yaşında hayata gözlerini yumdu.