Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pekin'in Afrika kıtasındaki etkisini artırmak için 35 yıllık bir geleneği sürdürerek, yıllık Afrika turuna dün başladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, 3 Ocak Cuma günü düzenlediği basın toplantısında ziyareti, ''Çin-Afrika ilişkilerinin sürekli ve esaslı bir şekilde büyümesi için her alanda pratik iş birliğini derinleştirmeyi amaçladıkları'' sözleriyle duyurdu.

ABD elçisi İsrail'in Lübnan'dan çekileceğini ileri sürdü ABD elçisi İsrail'in Lübnan'dan çekileceğini ileri sürdü

Wang'ın 18 Ocak Cumartesi gününe kadar sürecek ziyareti, dünyanın iki numaralı ekonomisinin borç yükü altındaki kıtaya mali desteğini arttırdığı ve daha kritik maden anlaşmaları yapmaya ve ihracatını karşılayacak pazarlar bulmaya çalıştığı bir döneme denk geldi.

4 ülkeyi ziyaret edecek

Batı medyasına konuşan analistlere göre, küresel yatırımcılar ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın 20 Ocak’ta Beyaz Saray'a dönüşünü beklerken, Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaşlar hala şiddetini korurken ve Avrupa ülkeleri, iç siyasetlerindeki karışıkla uğraşırken; Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Afrika turuna çıkarak Namibya, Kongo Cumhuriyeti, Çad ve Nijerya’ya ziyarette bulunacak. Wang Yi’nin bu ziyareti, ayrıca Çin'in Afrika ile olan ilişkilerinin tutarlılığını vurguluyor.

"Afrika’nın BM’deki oyunu, kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilir"

Analistlere göre; Afrika'nın Birleşmiş Milletler'deki 50'yi aşkın oyu, Pekin'in çok taraflı kurumları yeniden şekillendirme ve küresel normları kendi çıkarları doğrultusunda yeniden yorumlama çabalarını ilerletmeye, yardımcı olabilir.

Çin-Küresel Güney Projesi'nin kurucularından Eric Orlander, ''Her yıl hangi ülkelere gidileceği kararı nadiren dışsal bir mantığı takip eder. Ancak bu karar, Afrika'da, ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin yaklaşımlarının aksine Çin'in kıtaya olan tutarlı bağlılığının bir hatırlatıcısı olarak yankı buluyor'' dedi.

Orlander, "Çin, Sahel ve Batı Afrika'daki yeni askeri cunta hükümetleri için güvenilir ve istikrarlı bir partner oldu. Fransa ve ABD için bölgede Batı'nın gücünün azalmasını görenler, Çin'in varlığını 'tartışmalı' olarak görüyor, ancak bu, Afrika perspektiflerinden çok farklı bir görüş” ifadesini kullandı.

Fransa, geçen ay, hükümetinin, bölgedeki İslamcı militanlarla mücadelede önemli bir Batılı müttefik haline gelmesini sağlayan savunma iş birliği anlaşmasını beklenmedik bir şekilde sona erdirmesinin ardından, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki askeri birliklerini geri çekmeye başlamıştı.

Editör: Deniz Berk