Genel

Cin Ali Vakfı’ndan Cumhuriyet’in 100. yılına özel bir kitap: Ankara’nın Köklü Eğitim Kurumları

Ankara'nın Köklü Eğitim Kurumları kitabının tanıtım toplantısı, TED Üniversitesi Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı ile Türk Eğitim Derneği Ankara Koleji Vakfı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlik, Cumhuriyet'in ve Ankara'nın başkent oluşunun 100. yılına özel olarak düzenlendi. Ankara'nın önemli üniversite, lise ve enstitülerinin yer aldığı kitabın tanıtım organizasyonunda kitapta imzası bulunan eğitimciler, okullarının tarihini ve önemini anlattılar.

Abone Ol

CEMRE POLAT/ANKARA- Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Cumhuriyet’in eğitim politikasını daha iyi anlamak ve okulların kentimizin kültür tarihindeki yerini saptamak üzere 2017’de başlatılan “Ankara’nın Köklü Eğitim Kurumları” söyleşi dizisinde, Ankara’nın orta ve yükseköğretim düzeyindeki önemli 15 okulu anlatıldı.  Vakıf, okulların mezunları ve okullarda eğiticilik yapanların anlatımıyla 15 söyleşiden oluşan çalışmayı Cumhuriyetin 100. yılına armağan olarak “Ankara’nın Köklü Eğitim Kurumları” başlığıyla bir kitap haline getirdi. Kitabın basımını ise Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Vakfı üstlendi.
Kitabın tanıtım organizasyonu TED Üniversitesi Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı ile Türk Eğitim Derneği Ankara Koleji Vakfı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda vakıf temsilcisi, eğitimci ve öğrenci katıldı. 
Toplantıda, kitabın içeriğine dair kısa bir özet sunulan tanıtım filmi izlendi. Kitapta imzası bulunan eğitimciler, konuşmalarıyla etkinliğe katkıda bulunarak okullarının tarihini ve önemini anlattılar. 
Gazeteci-Yazar Turan Tanyer, Taş Mektep ve Türk Maarif Cemiyeti'ni, Pınar Ekinci Ankara Kız Lisesi'ni, Ali Uçan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ni ve diğer konuşmacılar okullarının Cumhuriyet dönemindeki rolünü paylaştı.
Toplantı, Müzik Eğitimcileri Derneği Mandolin Topluluğu'nun konseri ile renklendi. Ankara'nın marşlarıyla dolu müzik ziyafeti, katılımcılara sanat dolu bir deneyim yaşattı.
Araştırmacılara, öğretmen ve öğrencilere kaynak olmak üzere hazırlanan kitapta, Ankara'nın önemli üniversite, lise ve enstitüleri arasında Taş Mektep (Ankara Atatürk Lisesi), Ankara (Kız) Lisesi, Ankara Devlet Konservatuvarı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Gazi Eğitim Enstitüsü, Türk Eğitim Derneği Ankara Koleji, İsmet Paşa Kız Enstitüsü, Ankara Gazi Lisesi, Yüksek Ziraat Enstitüsü, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Hasanoğlan Köy Enstitüsü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ankara Körler Okulu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Fen Lisesi gösterildi. 
Apaydın, “Cumhuriyet eğitim politikasını herkesin öğrenmesini istedik”
Organizasyonun açılış konuşmalarında, Türk modernleşmesinin son 200 yıl içindeki önemi vurgulandı. Kitabın hazırlanma sürecini anlatan Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nevin Apaydın, “2017’de bu söyleşi dizisine başladığımızda bir kitap yazmak için yola çıkmamıştık ama zaman içinde söyleşilerde o kadar değerli bilgiler elde ettik ki Cumhuriyet eğitim politikasının ne olduğunu gördük ve bunu herkesle paylaşmaya karar verdik. TED Ankara Kolejiyle bu süreci tamamladık” diye konuştu. 
Öz, “İyi ki Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş uygarlık vizyonunu pusula kabul ederek çalışan kurumlarımız ve hocalarımız var”
Apaydın’ın ardından Türk Eğitim Derneği Ankara Koleji Vakfı adına söz alan Doç. Dr. Gamze Aşçıoğlu Öz, projenin kendileri için ne ifade ettiğine işaret ederek “Cumhuriyetin eğitim, hukuk, kültür ve sanat politikalarına yön vermiş köprü okulları çok yönlü ele alan bu söyleşilerin okuyucularla buluşmasına destek olmaktan gurur duyuyoruz. 
Dünyada ve çevremizde yaşanan sorunlar, iklim tartışmaları, demokrasi ve insan haklarını tehdit eden rejimler zaman zaman bizi karamsarlığa sevk etse de kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün koyduğu çağdaş uygarlık vizyonunu pusula kabul ederek büyük bir şevk ve inançla çalışmalarına yılmadan devam eden, özgürlük, adalet, barış gibi değerlerin altını çizerek gençlere ışık tutan kurumlarımız, hocalarımız iyi ki varlar. 
Bu kitap, genç cumhuriyetin eğitim, hukuk ve kültür politikalarını ve başkent Ankara’nın gurur veren tarihini daha iyi anlamamıza; bugünü daha bilinçli sorgulamamıza imkân verecek, disiplinler arası yeni çalışmalara da kaynak olacaktır” sözlerini aktardı. 
“Ankara’nın Köklü Eğitim Kurumları” kitabı, kültür sanattan teknoloji ve tarıma kadar geniş bir alanda Cumhuriyetin erken dönemindeki planlı eğitim politikasını anlatıyor. Kitap, kapsamlı yönüyle Cumhuriyet ve eğitim tarihimizi anlamak açısından ayrı bir özgünlük ve değer taşıyor.