“Geleceği Beslemek” vizyonuyla süt, yumurta ve et çiftçilerini, araziyi ve kaynakları daha sürdürülebilir bir şekilde kullanmayı amaçlayan Trouw Nutrition Türkiye, organik asit ve yüzey aktif maddeler yani sürfaktan ürettiği “Fylax Flow” ürünü ile Türkiye’de kendi şartlarında üretim yapan ticari yem fabrikalarının rutin işleyişlerine herhangi bir müdahalede bulunmadan sadece bu ürünün işletmeye ve yem kalitesine olan katkısını ölçümlüyor. Trouw Nutrition Türkiye, 4. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi’nde bilim insanları ile paylaştığı akademik çalışmalarla çiftçiliğe bilimsel, teknolojik inovatif perspektiften çözümler sundu.
Organik asit ve yüzey aktif madde yani sürfaktan üretilen “Fylax Flow” ürünü ile Türkiye’de kendi şartlarında üretim yapan ticari yem fabrikalarının rutin işleyişlerine herhangi bir müdahalede bulunmadan sadece bu ürünün işletmeye ve yem kalitesine olan katkısını ölçümleyen Trouw Nutrition Türkiye, ürünün sonuçlarını yayımladı. Çalışmayla enerji tasarrufu ve üretim aşamasında rutubet optimizasyonu konularıyla ilgili tatmin edici sonuçların ortaya çıktığı belirtildi.
Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi’nde ürününün deneme sonuçlarını yayınlayan kurum, yem kalitesinin önemini ortaya koydu. Trouw Nutrition Türkiye Yem Katkı ve Hayvan Sağlığı Ürün Grubu Müdürü Dr. Kazım Bilgeçli ve Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Hayvan Besleme ve Besleme Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Duygu Budak ile yapılan çalışmanın amacı Türkiye’de kendi şartlarında üretim yapan ticari yem fabrikalarının rutin işleyişlerine herhangi bir müdahalede bulunmadan sadece “Fylax Flow” ilavesi ile işletmeye ve yem kalitesine olan katkıyı ölçümlemek.
Yem üreticilerinin ürün kalitesine ve işletme ekonomilerine katkı sağlanıyor
Konu hakkında detaylı bilgiler veren Trouw Nutrition Türkiye Yem Katkı ve Hayvan Sağlığı Ürün Grubu Müdürü Dr. Kazım Bilgeçli, “Türkiye’de ticari süt ve besi yemi üretimine bakıldığında yaklaşık olarak yıllık 14 milyon 569 bin mt yem üretildiğini görüyoruz. Bu yemlerin üretildiği işletmeleri yıllık üretimlerine göre büyük, orta ve küçük ölçekli işletmeler olarak sınıflandırabiliriz. Üretimdeki en yüksek pay yüzde 62 ile büyük işletmelerdeyken bunları sırasıyla yüzde 23 ile orta ve yüzde 15 ile küçük ölçekli işletmeler takip ediyor. Her işletme nihai kullanıcılara kaliteli yem üretmek için ham maddeden ambalajlamaya kadar olan birçok üretim noktasında farklı uygulamalar gerçekleştiriyor. Bu noktada yem üreticilerinin ürün kalitesine ve işletme ekonomilerine katkı sağlayan organik asit ve sürfaktan kombinasyonu ürünümüz Fylax Flow ile ilgili bilimsel bir çalışma hayata geçirdik” dedi.
“Geleceği beslemek” misyonuyla sağlıklı çiftlik hayvanları yetiştirilebilmesi için üreticilere kaliteli ürünler ve inovatif çözümler sunduklarını belirten Bilgeçli, “Elde ettiğimiz sonuçları baz alarak Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Hayvan Besleme ve Besleme Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim üyesi Duygu Budak ile akademik bir makale yazdık. Makalemiz, Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi’nde yayımlandı. Araştırmamız, ülkemiz şartlarında mevcut üretim tesislerinde hiçbir değişiklik yapılmadan sadece ürünün üreticiye sağladığı katkı ve kazancı ortaya koymasının yanı sıra bağımsız bilimsel çalışmalarla da desteklendiği için çok kıymetli. Çalışmamızın tüm üreticilere ve sektöre fayda sağlamasını hedefliyoruz” diye belirtti.
“Uçucu yağ asidi artışı üretim ve performansa pozitif yönde yansıyor”
Kurum aynı zamanda “Glukonik Asit Kullanımının Süt Sığırlarında Bağırsak Sağlığı ve Performans Üzerindeki Etkileri” konulu akademik çalışmayı da Antalya’da düzenlenen 4. Uluslararası Hayvan Besleme Bilim Kongresi’nde bilim insanlarına sundu. Bilgeçli makaledeki konunun önemine değinerek, “Poster bildirimizde bu konuyu seçmemizin birçok sebebi var. Öncelikle rumen yani işkembe, hayvanlarda sindirim kanalındaki ilk bölüm olan ruminant beslenmesindeki gelişmelerin birçok alanında önemli odak noktalarından biri oldu. Bununla birlikte hayvan sağlığı ve performansıyla yakından alakalı olduğu için arka bağırsak yani hindgut kontrolüne olan ilgi de giderek artıyor. Çeşitli fizyolojik ve fonksiyonel faktörler nedeniyle sindirim sisteminin aşağı kısımları rumenden çok daha hassas ve asidotik durumlardan kaynaklanan disbiyoza karşı rumene kıyasla çok daha duyarlı. Kaplanmış glukonik asit ilavesi ile glukonat laktik asit bakterileri ve asit kullanan bakteriler tarafından fermente ediliyor, laktik asit bakterileri glukonattan laktat ve asetat üretiyor. Ardından asit kullanan bakteriler, laktat ve asetat ile glukonatı bütirata dönüştürüyor. Bunun neticesinde bağırsaklardaki uçucu yağ asidi üretimi artıyor. Uçucu yağ asidi seviyesindeki bu artış, bağırsak sağlığının korunmasına ek olarak üretim ve performansa pozitif yönde yansıyor” bilgisini verdi.
Sürdürülebilir gelecek için inovatif çalışmalara devam!
Doğru beslemenin ve iyi çiftlik yönetiminin endüstriyi ve hatta gezegeni dönüştürebileceğine inanan kurum olarak bilimin ve teknolojinin ışığında yol aldıklarını vurgulayan Bilgeçli, sektöre katkı sağlayacağını düşündükleri projelere ve çalışmalara artan bir ivmeyle devam edeceklerini belirtti. Müşterilerinin sağlıklı çiftlik hayvanları yetiştirmelerine yardımcı olmak için 90 yıldır inovasyonla çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Bilgeçli, hem sektör hem de dünyanın her yerindeki insanlar için daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi ilke edindiklerini aktardı.
Kaliteli et, yumurta ve süt üretimine yardımcı olmak için bilim ve teknoloji odağında gıda üreticilerini, tavsiye ve verileri parmak uçlarına getiren teknolojiyle desteklediklerini söyleyen Bilgeçli, kurumun 39 ülkede 8 binden fazla çalışanı ile yemden işlenmiş gıdaya kadar besin zincirinin karşılaştığı zorlukları çözmek ve müşterilerine yardımcı olmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Trouw Nutrition’ın geniş yem spesiyaliteleri, yem katkıları, premiksler, besleme modelleri ve hizmetler portföyü, markayı yem, çiftlik ve sağlıkta sürekli artan uzmanlığıyla birlikte her müşterinin yerel durumuna uygun, ihtiyaca özel, entegre çözümlerin oluşturulması konusunda sınırsız olanaklar sağlayan tek durak noktası haline getirdiğini söyleyen Bilgeçli, 105 ülkede çiftçinin kendi yemini üreten işletmelerin, yem üreticilerinin, entegre üreticiler ve distribütörlere ihtiyaç duyulan her yerde destek olunduğunu kaydetti. Doğru beslemenin ve iyi çiftlik yönetiminin endüstriyi ve hatta gezegeni dönüştürebileceğine inandıklarını aktaran Bilgeçli son olarak, bu hedefle yemden işlenmiş gıdaya uzanan besin zincirinin sürdürülebilir işleyişi için çalışmaların devam edeceğini de ekledi.