Politika

CHP’nin tüzük hazırlık komisyonu toplantısı sona erdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Tüzük Hazırlık Komisyonu çalışmalarını tamamladı. Buna göre, ön seçim, dönem sınırı, üye sorumluluklarını düzenleyen maddelerde değişiklikler yapıldı.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) tüzük değişikliği için toplanacak 20'nci Olağanüstü Kurultay öncesi tüzük hazırlık komisyonu toplantısı sona erdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi Binici’nin başkanlık ettiği toplantı, yaklaşık yedi saat sürdü. Komisyonun son bölümüne CHP lideri Özgür Özel de katıldı. Öte yandan, örgütlerin görüş ve önerileriyle şekillenen tüzük taslak metni, komisyon üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildi. 

CHP'nin tüzük değişikliklerinin görüşüleceği İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı yarın çalışmalarına başlayacak. Kurultay öncesi CHP'li Binici’nin başkanlık ettiği tüzük hazırlık komisyonu toplantısı parti genel merkezinde saat 10.00’da başladı. 

Edinilen bilgiye göre, tüzük değişikliğiyle milletvekili ve belediye başkanları için üç dönem sınırı getirilecek. Tüzük komisyonunun kabul ettiği taslak metne göre dönem sınırı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 27'nci Dönem itibarıyla başlamış kabul edilecek.

Bununla birlikte, belediye başkanları için de benzer madde geçti. Örgüt gözetiminde ön seçim olursa il kotası yüzde 15'e kadar, hakim gözetiminde ön seçim olursa yüzde 5 kontenjan belirlenecek. Kadın kotası yüzde 35 olarak belirlenecek. Gençlik kotası ikiye ayrılacak. 18-25 yaş kotası 10, 25-40 yaş yapılacak ilk olağan kurultayda kotası yüzde 15 olarak belirlendi. Kotaların bir sonraki kurultaylarda arttırılacağına da karar verildi.