CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partinin 101. kuruluş yıl dönümü kapsamında CHP Genel Merkezi’nde; 10 Ekim katliamı, Çorlu tren kazası katliamı, Madımak katliamı, Roboski katliamı, Gezi ve 15 Temmuz’da yaşamını yitirenlerin ailelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda mağdur aile ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Özel, burada yaptığı konuşmada şöyle konuştu:

"Hiç şüphe yok, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en zor dönemlerinden bir tanesinde bu ülkede yaşayan herkese zorluklar düştü ama bugün bir arada olduğumuz ve farklı zamanlarda masalarında bulunan genel başkan yardımcılarımız, milletvekillerimiz ama unvanı ne olursa olsun dostlarımızla birlikte ilişki içinde olduğumuz sizlere bu dönemde, herkese zorluk düşerken zorlukların en büyükleri, acıların en büyükleri sizlere düştü.

Partimizin kuruluş yıl dönümünü kutladığımız bugünde elbette sabahleyin kurucularımızı, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ve partimizin geçmişte görev yapmış tüm genel başkanlarını burada ve İstanbul’da mezarları başında andık. Biraz önce Pembe Köşk’te İsmet Paşa’nın evinde ailenin açtığı sergiye katıldık. Akşamüstü saat 17.00’de geçmişten geleceğe bir selam yollayacağımız, bugün CHP’de yaşayan tüm genel başkanlar olarak bundan 100 yıl sonraki genel başkanımıza yazdığımız bir mektubu hem partimizin arşivi, müzesine hem de geçen sene gittiğimiz, gözümüz gibi baktığımız 100’üncü yıl çınarının köküne gömeceğiz. Genel başkanımıza, 100 yıl sonraki CHP genel başkanına bugünden mesaj ve bir selam vereceğiz. Akşamki programımızı iptal ettik. Malum dünkü dört şehit haberi ve Narin evladımızdan gelen acı, bizi müzik dinleyebilir bir ruh halinden yine genel ruh halimize sürükledi. Bugün de öğle saatlerinde sizlerin kıymetli teşvikleriyle birlikte bizim baba ocağı dediğimiz, çünkü Türkiye’nin ilk partisidir, birinci partisidir, CHP’de ağırlamaktan çok büyük onur ve kıvanç duyuyorum. Kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, CHP için de Cumhuriyet için de birbirinden ayırmadan iki büyük eserim diye söz eder. Hem Cumhuriyet hem de CHP için kimsesizlerin kimsesi olmayı hepimize vasiyet eder."

"Partimiz ve Cumhuriyet 101 yıl boyunca çok badireler atlattı"

"Partimiz ve Cumhuriyet 101 yıl boyunca çok badireler atlattı" diyen Özel, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Ancak özellikle son yıllar, Cumhuriyetimizin sosyal bir hukuk devleti olma niteliğinde derin aşınmalar yaşandı. Hukuk devleti olmamasından, bugün hukukun çiğnenip milletin seçtiği milletvekilini Meclis’in tavrına rağmen hapiste tutmayı da bir tren kazasında hayatını kaybedenlerin hakkını ararken gerçek yetkililerin yargılanmamasını da Soma’daki 301 madencimizi neredeyse suçlu bulup suçluları kişi başı 5’er gün yatırıp tahliye edenleri de bugün önce Adalet Bakanlığı’nın önünde sonra TBMM’de evladı için adalet nöbeti tutan Emine Şenyaşar’ı dinlemeyen, görmeyen, onun feryadını duymayan anlayış da hem hukuk sisteminin hem de devleti yönetirken adaletten sapmanın somut belgeleri ve somut kanıtları. Bunun yanında sosyal bir devleti terk etmiş olmak ise insana artık yediği bir lokma yemeği, içtiği bir bardak suyu, ailesiyle geçirdiği huzurlu birkaç günü bile utanç vesilesi kılacak durumdadır."

"Bu ülkeye hep birlikte adaleti getireceğiz"

"Annelerin gözünün yaşının rengi olmaz" diyen Özel, mağdur kesimleri sınıflara, inanç gruplarına göre ayırmak yapabilecek en büyük yanlış olduğunu ifade ederek şunları kaydetti;

YRP'li Kılıç: "Evlilik kredisi 350 bin lira olmalı" YRP'li Kılıç: "Evlilik kredisi 350 bin lira olmalı"

"Bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Senin katilin kötü, benim katilim iyi, benim mağdurum mağdur, seninkisi değil. Seninkisi hak etti gibi yaklaşımlar bu ülkedeki insanların vicdanında irtifa kaybettirmekte, vicdanlarda kaybedilen irtifanın ne ekonomi, ne spor, ne sosyal yaşamda geri kazanılması mümkün olmamaktadır. Her şey niye ters gidiyor deyince, her şey ters gitmektedir çünkü düz gitmesi gereken şey, yani adalet duygusu ve insanların adil bir ülkede, eşit şekilde yaşadıkları, uğradıkları mağduriyetin, devlet tarafından hakkıyla soruşturulup kavuşturulacağı, suçlu varsa cezasını çekeceği, haklının hakkını alacağı bir düzen tesis edilmediği için her şey ters gitmektedir. Ters gitmeye de devam edecektir. Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu da burada, Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz ve değerli ağabeyi de burada. Can Atalay’ın babası Mustafa Amca, annemle aynı ismi taşıyan Şükran Anne de burada. Hacı Esvet Şenyaşar’ın eşi Emine Şenyaşar da burada. Madımak’ta katledilenlerin yakınlarının da ISİAS’ta ölen meleklerin ailelerinin de adalet mücadelesini bugün burada olduğu gibi, daha önce mahkeme salonlarında olduğu gibi bu ülkeye gerçek adalet gelene kadar hep yanlarında, arkalarında olacağız. Bu ülkeye hep birlikte adaleti getireceğiz. Cumhuriyeti yeniden kimsesizlerin kimsesi yapacağız."

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: "Bir asır geçti ve Cumhuriyet Halk Partisi dimdik ayakta"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da CHP’nin kuruluşunun 101’nci yıl dönümü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda gerçekleştirilen resmi törene katıldı. CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın düzenlediği törene İmamoğlu’nun yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, İBB Meclis Başkanvekili Nuri Aslan, İBB CHP Meclis Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları ve çok sayıda partili katıldı.

Anıta çelenk bırakma, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan İmamoğlu, şunları kaydetti;

“Partimizin kuruluş yıl dönümü kutlu olsun. Gerçekten dünyada başka bir örneği olmayan ve kurtuluş mücadelesi esnasında bir partinin demokrasi adına halkın iradesinin organize olması adına kurulmuş olması dünyada görülmemiş bir örnek. Böylesi kıymetli bir örneği ve aynı zamanda net olarak ifade edeyim. Demokrasiyi en uygulamalı bir biçimde dünyaya gösteren ve hissettiren bir kurucu önderimizin varlığı belki de en bizi en özel kılan durumdur. Bu yönüyle kurucumuz olan ve Kurtuluş Savaşı'na liderlik yapan ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e hepinizin huzurunda minnet duygularımı iletmek istiyorum. 101, dile kolay bir asır geçti ve Cumhuriyet Halk Partisi dimdik ayakta”

“Parti programı sürecini çok önemsiyorum"

"Milletimiz bizden çözüm maddelerini istiyor" diyen İmamoğlu şöyle konuştu;

"Her konuda endüstride, sanayide, tarımda, eğitimde, adalette, dış politikada, kalkınmada, gençlik politikalarında, haksızlığın ve hukuksuzluğun olmadığı bir ülke var etme konusundaki prensiplerde bugünkü rejimi nasıl değiştirip Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni daha işlevli hale nasıl getireceğimizi, milletin istediğinin olduğunu iddia eden değil milletin olduğunun istediğini net olarak ifade eden ve kanıtlayan bir anlayışı milletimize anlatmamız gereken bir dönemdeyiz. O bakımdan dün itibarıyla başlatılan parti programı sürecini çok önemsiyorum. Parti programının 8-10 ay içerisinde tamamlanırken de sadece Cumhuriyet Halk Partisi üyelerinin ya da sevenlerinin değil aynı zamanda milletimizi temsil eden bütün kurum kuruluşlarının, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla beraber yazılacak yeni programı hep birlikte oluşturmak ve onu da milletimize tane tane kelime kelime anlatmakla yükümlü olduğumuz bir döneme giriş yaptık.

Bu iktidar yolculuğunun en çalışkan neferi olacağıma hepinize söz veriyorum. Bu bağlamda başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere hizmeti geçmiş Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten saygıdeğer Kemal Kılıçdaroğlu'na kadar geçmiş dönem görev yapmış bütün genel başkanlarımızı saygıyla, sevgiyle, minnetle anıyorum. Bu yolculukta sürecimize liderlik eden çok kıymetli Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'e başarılar diliyorum. İşte tam da bu duygu ve bütünleşmeyle birlikte Cumhuriyet Halk Partililere inşallah önümüzdeki süreçte milyonlarca Cumhuriyet Halk Partili olacak yeni üyelerimize ve tabii ki milletimize nice güzel yüzyıllar diliyorum. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın demokrasi, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti. Elbette onunla birlikte de Cumhuriyet Halk Partisi…”

Editör: Nur Yıldız