Güncel

CHP'li Yıldırım Kara, Bakan Kurum’a deprem konutlarını sordu

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a, “Antakya'da depremzedeler için yapılan konut projelerinde fore kazık sistemi uygulanmakta mıdır? Uygulanmıyorsa fore kazık sistemi yerine hangi zemin iyileştirme yöntemleri tercih edilmiştir? Maliyet düşürme amacıyla alternatif zemin iyileştirme yöntemlerinin tercih edildiği iddiaları doğru mudur? İnşa edilen binaların yapım sürecine dair neden bilgi sunulmuyor?" sorularını yöneltti.

Abone Ol

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’da depremzedeler için inşa edilen konutlardaki zemin çalışmalarında yapılan usulsüzlük iddialarını gündeme getirdi.

Yıldırım Kara, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Yıldırım Kara, önergeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

“6 Şubat depremleri sonrasında, Hatay'da depremzedeler için başlatılan konut projelerinin zemin iyileştirme çalışmalarına dair kamuoyunda giderek artan endişeler var. Özellikle Antakya, Defne ve Armutlu ilçelerimizde Emlak Konut tarafından inşa edilen binalarda, fore kazık sistemi yerine daha düşük maliyetli yöntemlerin tercih edildiği iddia ediliyor. Önceki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, mayıs ayı başında Malatya'yı ziyaretinde, deprem konutları için tam 40 milyon dolarlık bir fore kazık ihalesi yapıldığını ve sağlam, depreme dayanıklı evler inşa etmek amacıyla aylardır fore kazık çakıldığını belirtmişti. Ancak, aylardır sözü edilen bu hummalı çalışma gerçekten yapılıyorsa, şu soruyu sormak gerekiyor: Eğer depreme karşı hayati öneme sahip fore kazık sistemi Hatay'da uygulanmadıysa, bu kritik teknik neden ihmal edildi?

"Mühendislerin bir facianın sorumluluğunu üstlenmemek için istifa ettiği haberleri basına yansıdı” 

Depremde en büyük yıkımı Hatay'ın yaşadığını belirten Yıldırım Kara şöyle konuştu;

"Hala artçı depremlerin korkusuyla, tedirginlikle yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Bu topraklarda yeniden ayağa kalkmak için depreme dayanıklı binaların inşası bir ihtiyaç değil, bir zorunluluk. Fore kazık sistemi ise zayıf zeminlerde binaların güvenliğini sağlamak için kullanılan en etkili yöntemlerden biri. Bu sistemin kullanılmadığı yönündeki iddialar, inşa edilen binaların sağlamlığı ve direnci açısından endişe uyandırıyor. Sahada çalışan işçilerin uygulamalara tepki gösterdiği ve bazı mühendislerin olası bir facianın sorumluluğunu üstlenmemek için görevlerinden istifa ettiği haberleri de basına yansımış durumda."

"Bakanlığın sessiz kalmayı bırakarak yurttaşlarımızı bilgilendirmesi gerekiyor”

Konut yapımında zemin iyileştirme çalışmalarıyla ilgili yeterli bilgi paylaşılmamasının, yurttaşları güvensizlik ortamına sürüklediğini dile getiren Yıldırım Kara, şöyle devam etti;

"Kamuoyuna yansıyan tüm bu iddialar haklı olarak projelerin deprem güvenliği konusunda ciddi şüpheler uyandırıyor. Deprem bölgelerindeki yurttaşlarımızın güvenliği oldukça hayati bir konu. İktidarda olanların en temel sorumluluğu, insanlara güvenli ve sağlıklı bir yaşam alanı sunmaktır. Bakanlığın sessiz kalmayı bir kenara bırakarak bu projeleri şeffaf bir şekilde yürütmesi ve yurttaşlarımızı detaylıca bilgilendirmesi gerekiyor.”

''Maliyet düşürme amacıyla alternatif zemin iyileştirme yöntemlerinin tercih edildiği iddiaları doğru mudur”

CHP’li Yıldırım Kara’nın Bakan Kurum’a soruları ise şöyle:

“Antakya, Defne ve Armutlu’da depremzedeler için yapılan konut projelerinde fore kazık sistemi uygulanmakta mıdır? Uygulanmıyorsa fore kazık sistemi yerine hangi zemin iyileştirme yöntemleri tercih edilmiştir? Maliyet düşürme amacıyla alternatif zemin iyileştirme yöntemlerinin tercih edildiği iddiaları doğru mudur? İnşa edilen binaların yapım sürecine dair kamuoyuna neden yeterli ve şeffaf bilgi sunulmamaktadır? Bu bölgelerde yapılan binaların zemin etüdü ve betonarme statik hesaplamalarına ilişkin bilgiler kamuoyuyla paylaşılacak mıdır? Yapılan zemin etüt çalışmaları ve zemin iyileştirme raporları hangi kurumlar tarafından onaylanmıştır? Söz konusu projelerde hangi mühendis ve mimar odalarıyla istişare edilmiştir? Binaların güvenliği konusundaki endişeler doğrultusunda, bağımsız bir denetim yapılması planlanmakta mıdır? Sahada çalışan işçilerin ve mühendislerin şikâyetleri üzerine herhangi bir inceleme veya denetim başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa, sonuçları nelerdir?”