Trend Haberler

CHP'li Yavuzyılmaz: Akkuyu Türkiye'yi Rusya'ya bağımlı hale getirilecek

"AKP, yerli, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji politikası yerine Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri ile kapitülasyon niteliğinde anlaşmalar yapmayı tercih ediyor."

Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santralı’na ilişkin yaptığı açıklamada ilk reaktörün 2025’te devreye gireceğini söyledi. 2028 yılında tüm reaktörlerin çalışır hale geleceğini ileri süren Bayraktar, “Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu sadece bu santraldan karşılayacak hale gelmeyi” hedeflediklerini söyledi.

Cumhuriyet'ten Emirhan Çoban'ın haberine göre konuya ilişkin konuşan CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, santral ile kamuya ve çevreye gelebilecek zararları sıraladı. Yavuzyılmaz, “Türkiye’yi 100 yıl boyunca Rusya’ya göbeğinden bağımlı hale getiren berbat bir sözleşme yapılmış durumda. AKP, yerli, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji politikası yerine Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri ile kapitülasyon niteliğinde anlaşmalar yapmayı tercih ediyor. Ülke menfaatleri delik deşik ediliyor” dedi.

Yavuzyılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya’nın devlet şirketi olan Rosatom, hukuki sorumlulukları, taşıma işini yaptıracağı üçüncü kişiye yükleyecek. 60 yılda Rusya’ya ödenecek olan toplam tutar en az 284 milyar dolar. Yani güncel kurla 9 trilyon 675 milyar 880 milyon Türk Lirası. Rusya 1 koyup 13 kazanacak, Türkiye kendi sınırları içinde yabancı bir santraldan yıllarca ithalat yapmak zorunda kalacak.”