Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Aylin Yaman, iktidarın son yirmi yıldır yaptığı düzenlemelerin emek sömürüsünü derinleştirmiştirdiğini vurguladı. Asgari ücretin 'asgari' değil, ortalama ücret haline getirildiğine de dikkat çeken Yaman, "Muhtaçlık temelli sosyal yardım uygulamaları, rantçı ve kâr odaklı yaklaşımlar emeğin değerini yerle bir etmiştir. Asgari ücretle çalışma ülkenin âdeta asgari değil, ortalama ücreti hâline getirilmiştir” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda dün yaptığı konuşmada; asgari ücretin yetersizliğine ve açlık sınırı altında çalışan işçilerin sorunlarına değinen Yaman, şöyle konuştu: 

“İktidarın son yirmi yıldır başta mensubu olduğum sağlık camiası olmak üzere her alanda yaptığı düzenlemeler emek sömürüsünü yaygınlaştırmış ve derinleştirmiştir. Muhtaçlık temelli sosyal yardım uygulamaları, rantçı ve kâr odaklı yaklaşımlar emeğin değerini yerle bir etmiştir. Asgari ücretle çalışma -ki DİSK verilerine göre işçi olarak çalışanların yüzde 50'sinden fazladır- ülkenin âdeta asgari değil, ortalama ücreti hâline getirilmiştir. Daha vahimi bu ülkede asgari ücretin de altında çalışan işçiler mevcuttur. Kısacası, 10 işçiden 6'sı açlık sınırının altında yaşamaktadır.”

"AKP iktidarı, karınların simitle doymasını lütuf olarak gösteriyor"

Öte yandan, AKP iktidarının emeğe değer veren bir sisteminin olmadığını ve günümüzde artık karınların simitle doymasını bir lütuf olarak gösterdiğine değinen Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İktidar için emek; eğitim, yetkinlik, kıdem, yaş, liyakat değer biçilmeyen süslü kelimelerdir. Bu nedenledir ki en fazla okuyan, dirsek, beyin ve fiziksel güç harcayan, en ağır sorumluluğu taşıyan sağlık ordusunun dahi emeği görülmez örneğin. Sağlıkta insan kaynağı maliyet kalemi olarak görülür, sağlık çalışanları eğitimleri dışında birbirlerinin yerine çalıştırılır ya da eğitim sisteminde bu kadar ihtiyaç duyulan, büyük emekle eğitim alan binlerce öğretmenin ataması yapılmaz, çocuklarımızı ve gençlerimizi Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'yle çağ dışı antilaik bir sisteme terk eder.”

"Bu ülkede 1 milyona yakın çocuk işçi çalışıyor"

Erdoğan'dan Meclis'teki arbedeye tepki: Şehir eşkıyalığına boyun eğmedik, eğmeyiz Erdoğan'dan Meclis'teki arbedeye tepki: Şehir eşkıyalığına boyun eğmedik, eğmeyiz

Son olarak, iş cinayetlerine işaret eden Yaman, her yıl 2 bine yakın işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini hatırlattı.

CHP'li Yaman, çocuk işçileri de anımsatarak, şunları söyledi:

"Emek, bir işin bitirilmesi için harcanan vakittir onlar için; kim tarafından harcandığı önemli değildir, zira enerjisi yüksek, verilen görevi korkunun gölgesinde yapabilecek en önemli grup olan çocuklarımız iyi kaynaktır onlar için. Bu nedenledir ki yasak olmasına rağmen 1 milyona yakın çocuk işçi çalışmaktadır bu ülkede ve maalesef bu çocuklarımız ölümle sonuçlanan işlerde çalışmakta, çocuk işçi ölümlerinin üçte 1'i 15 yaş altında gerçekleşmektedir.”

Muhabir: Ahmet Ertüm