Haber Merkezi - Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak yayınladığı 'Haftalık Değerlendirme Raporu'nda 31 Mart 2024 yerel seçimlerine derin bir kamplaştırma-ayrıştırma-kaybedilen belediyeleri yeniden kazanma stratejisi üzerinden yürütmeye hazırlanıldığını bu yüzden bazı oluşumlara finansal destek yapıldığını söyledi. Toprak 'İstanbul'u yeniden fethetme' iddiasında olan 'Nöbetçiler' hareketini örnek vererek şunları söyledi: "Yerel seçimde ‘İstanbul’u yeniden fethetmek’ amacıyla kuruluşu ilan edilen ‘Nöbetçiler’ oluşumu iktidarın tüm olanaklarının seçimde seferber edileceğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla muhalefet adayları, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde eşit olmayan koşullarda, haksız bir siyasi rekabetle karşı karşıya olacak. İktidarın maddi, siyasi, medya, finansal desteği ve aile-hanedan yapısına dönüştürülme aşamasına geçen devletin elindeki tüm güç ve olanaklarla beslenecek Nöbetçiler’in eşlik edeceği iktidar adaylarına karşı seçim mücadelesi yürütecek."

"12. Kalkınma Planı tutarsızlıklarla dolu"

Hazine ve Maliye Bakanlığının hazırladığı bütçede tasarruf genelgesini "sözde" olarak değerlendiren Toprak kamu araç ihalelerinde neden TOGG'un yer almadığı sorusunu yöneltti: "2024 bütçesinde Cumhurbaşkanı maaşına yüzde 81 zamma, kamuya 1279 yeni makam aracı alımına, makam araçlarının TOGG ile yenilenmesine gelince tasarruf yok. Halka gelince, aldığı nefesten bile KDV, ÖTV alınacak. Ete, ekmeğe, süte, elektriğe, doğalgaza, iğneden ipliğe yüklü zamlar bindirilecek. 2018-2023 Dönemi 11. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın hemen hiçbir hedefi tutmadı. Şimdi 2024-2028 Dönemi 12. Beş Yıllık Kalkınma Planı TBMM’ye sunuldu. 11. planın son yılını oluşturan 2023 yılına ilişkin olarak planda yer alan hedeflere bakıldığında 12. planın da aynı tutarsızlıklar, çelişkilerle dolu olduğu görülüyor." 

Resmi Gazete'de yayımlandı: Bazı bakanlıklara yeni atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı: Bazı bakanlıklara yeni atamalar

Badem ve ceviz üreticisi BAE'lilerin insafına bırakıldı

BAE’den yapılacak ceviz ve badem ithalatına gümrük vergisi imtiyazı getirilmesini eleştiren Toprak, bu durumun üreticiyi mağdur edeceğini vurguladı: Yerli badem ve ceviz daha bir ay önce toplanıp piyasaya sürülürken, BAE’den ithalata gümrük indirimi yerli üreticiyi ürünün fiyatını maliyetin altına düşürmeye zorlayıp haksız rekabetle boğmaktır. Badem ve ceviz üreticisi, dış güçlerin, iktidardan imtiyazlı BAE’li yabancı tüccar ve yerli işbirlikçilerinin insafına teslim ediliyor. BAE, ithal ettiği badem ve cevizi re-export ve düşük gümrük vergisiyle Türkiye pazarına ihraç ederek pazarda hakim konumuna gelecek, yerli üreticiyi bertaraf edecek. Ayrıca indirimli gümrük vergisiyle diğer ülkelerden yapılacak ithalata karşı korunma ve haksız rekabet sağlayacak. BAE’den yapılacak imtiyazlı ithalata iktidara yakın şirketler aracı ve ortak olup kazanç sağlayacak, kârı paylaşacak."

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar