Politika

CHP'li Tanrıkulu: Bu keyfi uygulamalar, Türkiye'de hukukun olmadığını gösteriyor

CHP'li Sezgin Tanrıkulu, Instagram'a erişim engeli getirilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'de bu keyfi uygulamalar hukukun olmadığını gösteriyor" dedi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Instagram'a erişim engeli getirilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu vurgulayarak, "Bu uygulama Anayasa’ya ve Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırıdır. Bununla ilgili örnek kararlar da var. Instagramın da bu şekilde kapatılmasında çok büyük aykırılık var. Türkiye'de bu keyfi uygulamalar hukukun olmadığını gösteriyor" dedi.

Öte yandan, Tanrıkulu, muhalefet partilerinin Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM') 14 Ağustos'ta olağanüstü toplantıya çağıracağını söyledi.

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tanrıkulu, sosyal medya  platformlarının yalnızca sosyal iletişim ağı olmadığını kaydederek, kullanıcılara büyük imkanlar sunduğunu ekledi. 

"Ağır bir hak ihlalinden bahsediyoruz"

Söz konusu erişim engelinin Anayasa’ya ve Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı olduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu uygulama Anayasa’ya ve Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırıdır. Bununla ilgili örnek kararlar da var. Instagram'ın kapatılması bugün hükümetin de gündeminde olacak ve ne yapacaklarını hep beraber göreceğiz. Sadece yurttaşlarımızın ifade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü değil; aynı zamanda eğitim hakkı, ticaret hakkı da ihlal ediliyor. Yaz tatilinde birçok öğrenci, ödevlerini veya öğretmenleri de veya hocalarıyla iletişimlerini bu platformlar üzerinden sağlıyorlar. Çok sayıda küçük üretici bu platformlarda yaptıkları ticaretlerle geçiniyorlar. Üç gündür bundan yoksun kaldılar. Türkiye’de elli milyon insan bunu kullanıyor. Ağır bir hak ihlalinden bahsediyoruz. Umarım hükümet bundan ders alır. Bütün bunlara ifade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü bakımından karşı çıkıyoruz ancak bu keyfi uygulamalar Türkiye’de hukukun olmadığını gösteriyor, hukuk devleti olmadığını gösteriyor, Anayasa’nın devletin kurumları tarafından dikkate alınmadığını gösteriyor."