Güncel

CHP'li Tanal'ın soru önergesine Hakan Fidan'dan yanıt: "İsrail ile ilişkiler Filistin davasına zarar vermiyor"

CHP'li Tanal'ın önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan "İsrail'le 74 yıllık geçmişi bulunan ilişkilerimiz hiçbir zaman Filistin'in haklı davası hilafına yürütülmemiştir" savunmasını yaptı.

Abone Ol

Haber Merkezi - CHP Milletvekili Mahmut Tanal, İsrail ile Türkiye arasındaki ticari ve diplomatik ilişkilerle ilgili ilgili üç Bakan'a soru önergesi yöneltti.

Önergeye yanıt veren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İsrail'le 74 yıllık bir geçmişi bulunan ilişkilerimiz hiçbir zaman Filistin'in haklı davası hilafına yürütülmemiştir" savunmasını yaptı.

Tanal'ın soruları neler?

CHP Milletvekili Tanal, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a ayrı ayrı soru önergeleri yöneltmişti.

İsrail'in, masum Filistinli sivilleri katlettiğini, bölgeye gıda, insani yardım girişini, elektrik, yakıt erişimini engellediğini hatırlatan CHP'li Tanal, Bolat'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "terör devleti" olarak nitelendirdiği İsrail ile ticari ilişkilerin askıya alınıp alınmayacağını sordu.

Yumaklı'ya ise kamuoyunda "Barış Suyu Projesi" olarak da bilinen Manavgat Çayı Su Temin Projesi kapsamında İsrail devletine halihazırda su temini yapılıp yapılmadığını sordu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a da "İsrail devleti ile diplomatik ilişkiler askıya alınacak mıdır" sorusunu yöneltti. Tanal ayrıca "İsrail'in Filistin'e karşı uyguladığı insanlık dışı muamelelere tepki olarak Bakanlığınızca uygulanan yahut uygulanması öngörülen herhangi bir yaptırım var mıdır? Yaptırım uygulanmasına yönelik bir karar alınmamış ise bunun gerekçesi nedir" diye sordu.

Fidan soruyu yanıtladı: İlişkiler Filistin davasına zarar vermiyor 

Soru önergelerine Ömer Bolat ve İbrahim Yumaklı henüz cevap vermezken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise açıklama metnini Meclise gönderdi.

Bakan Fidan, Tanal'a verdiği cevapta, "İsrail'le 74 yıllık bir geçmişi bulunan ilişkilerimiz hiçbir zaman Filistin'in haklı davası hilafına yürütülmemiştir" iddiasında bulundu.

Fidan, devamında özetle şunları ifade etti:

"İsrail'in Gazze'ye yönelik ayrım gözetmeksizin, barbarca yürüttüğü saldırılar karşısında, uluslararası ilişkilerde diplomatik tepkilerin başında gelen, Büyükelçimizin istişareler için merkeze çağrılması yoluna gidilmiştir. Diğer yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in saldırılarını durdurmada kifayetsiz kaldığı bir ortamda, İsrail üzerinde gerekli baskıyı oluşturmak amacıyla yoğun bir temas trafiği yürütmekteyiz."