Dünyada her yıl yaklaşık 1.5 milyon kadın jinekolojik kansere yakalanıyor! Dünyada her yıl yaklaşık 1.5 milyon kadın jinekolojik kansere yakalanıyor!

CHP Balıkesir Milletvekili Eczacı Serkan Sarı, ilaca yüzde 17 ile 35 arasında zam gelmesinin beklendiğini belirterek, bunun 12 bin 500 lira emekli maaşı ve 17 bin lira asgari ücret ile geçinmeye çalışan vatandaşlara ayrı bir yük getireceğini belirtti.

Sarı yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"AKP iktidarının yaratmış olduğu ekonomik kriz sonucu bugün hep birlikte yaşanılan krizi ilaç raflarında da görüyoruz. Geçtiğimiz hafta ilaç sanayisi üreticileriyle Maliye Bakanı ve Sağlık Bakanı'nın yaptığı toplantıda ilaç üreticileri yüzde 35 zam istiyor. Bakanlık yüzde 17 zam veriyor. Eğer bakanlık ilaç üreticilerinin talep etmiş olduğu zammı hayata geçirmez ve vermez ise şu andaki görmüş olduğumuz ‘yok’lar katlanarak artacak ve hastalarımız daha fazla ilaçsız kalacaklar. İktidarın anayasal zorunluluğu olan vatandaşımızın, halkımızın hem ruhsal hem de bedensel sağlığını güvence altına alması gerekirken, bugün ekonomik tedbirler sebebiyle artık ilaç hizmeti de vermekte zorlanacak gibi görünüyor. Bugün bu zam artışıyla beraber ne yazık ki emeklimiz, işçimiz, emekçimiz mağdur olacak. Yüzde 17, 20, 25, 30, 35’lere varan oranda bir zam söz konusu. Bu zam yine vatandaşımızın cebine yansıyacak."

"Bakanlık bütçesinden karşılanması gerekmektedir"

Bakanlığa çağrıda bulunan Sarı, şunları kaydetti;

"Bu zamla beraber vatandaşımızın sırtına daha fazla yük binmemesi için hastalarımızdan alınan fiyat farkının, katılım payının, muayene ücreti gibi kademlerin bugün bu kalemler faturalara yansıyan rakamlar Sağlık Bakanlığı’nın ödediği paranın üstünde hastaların cebinden bir borç çıkmasına sebebiyet veriyor. Bu da artık 12 bin 500 liraya geçinmeye çalışan emeklimizin, 17 bin lirayla yaşamını idame ettirmeye çalışan asgari ücretlimizin karşılaması imkansız hale gelen bir rakama ulaşmış durumda. Bugün hep birlikte buradan çağrıda bulunuyorum, bütün vatandaşlarımızın bu anlamda sağlıklı bir sağlık hizmeti alabilmesi için bu katkı paylarının, fiyat farkı, katılım payının, muayene ücreti gibi kalemlerde vatandaşın ödemek zorunda bırakılan rakamların bakanlık bütçesinden karşılanması gerekmektedir."

Geçtiğimiz dönem Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilaç KDV oranlarının yüzde sekizden yüzde 10'a çıkarıldığını hatırlatan Sarı şöyle konuştu;

"Artık bu oranın düşürülmesi gerekiyor. Bu zammın vatandaşa daha az yansıması için yüzde 1, yaşamsal, ekonomik anlamda vatandaşımıza destek olabilmek için KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi gerekiyor. Bu tedbirleri almazsak yakında raflarda ilaç olsa dahi o ilacı alabilecek bütçe, durum ne yazık ki vatandaşlarımız cebinde olmayacak. Bakanlığın bu düzenlemeleri yaparken bu koşulları da göz önünde bulundurarak karar alması gerekmekte."

Editör: Nur Yıldız