Nihal Alp

1. Uluslararası Kent Tiyatro Festivali "Etimesgut KentFest" başladı 1. Uluslararası Kent Tiyatro Festivali "Etimesgut KentFest" başladı

Mısır ithalatında yıl sonuna kadar uygulanacak gümrük vergisi yeniden belirlendi.

Düzenleme uyarınca 1 milyon tonluk mısır yılbaşına kadar yüzde 5 gümrük vergisiyle ithal edilecek.

Cumhurbaşkanı kararıyla önceki gece Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, mısır üretimine büyük bir darbe vurulduğunu söyledi.

Sarıbal, bu kararla bugüne kadar mısır ithalatında uygulanan yüzde 130'luk vergi oranının yüzde 5'e indirildiğini kaydederek şöyle konuştu:

"1 milyon ton mısır ithalatı yapılıyor. Vergi oranının bu kadar fazla düşürülmesi, yerli üreticinin bir gecede ton başına bin, bin 500 lira zarar etmesine yol açtı. Kimleri kolluyorsunuz, kimi zengin ediyorsunuz?  Günahtır, yazıktır, ayıptır."

İktidarın ithalat uygulamalarının bilinçli olduğunu, yerli üreticinin yok edilmesinin amaçlandığını ifade eden Sarıbal, "Bu politikayı başarıyla yürütüyorlar; tarım bitik durumda. Çiftçiyi mülksüzleştiriyorlar, cezalandırıyorlar. Zarar eden üretici ekmiyor artık. Topraklarını satıyor. Topraklar el değiştiriyor" dedi.

"Çiftçinin borcu 700 milyar lira"

Sarıbal, üreticinin bankalara borcunun 700 milyar lirayı geçtiğini de kaydederek "Ürünü para etmeyen çiftçinin, borcu da katlanarak büyüyor" diye konuştu.

Buğdayda da aynı yolun izlendiğini ve 2023 rakamlarıyla 12 milyon tondan fazla ithalat yapıldığını kaydeden Sarıbal, "İktidar üreticiye 'Ekme, niye ekiyorsun?' diyor kısaca" dedi.

Editör: Nihal Alp