Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, çiftçi kredi oranlarının yüzde 9,75’ten yüzde 56’ya çıkarılmasının gıda enflasyonunu tetikleyeceğine dikkat çekerek, “Çiftçimiz borcunu ödeyemezken şimdi bir de faiz artışıyla beraber daha da batağa sürüklediler. Daha da sürdürülemez bir tarım politikasının içine ittirdiler. Kendi israfını, bedelini çiftçiye ödeten Saray, gıda enflasyonunu bu aldığı kararla körüklüyor” dedi. 

Her geçen gün gıda enflasyonunun daha da arttığını vurgulayan Sarı; tarlası ipotekli, kendisi hacizli çiftçilerin üretim için kullandığı mazotu, tohumu, ilacı, gübreyi yüzde yüzden fazla artışlar nedeniyle alamaz hale geldiğini belirtti.

Türk-İskoç İş ve Ticaret Kongresi düzenlendi Türk-İskoç İş ve Ticaret Kongresi düzenlendi

Öte yandan, Türk çiftçilerin topraktan, üretimden koparıldığını kaydeden Sarı, "Çiftçi üretemezse vatandaş tüket tüketemez. Çiftçi üretemezse milletimizin karnını doyamaz. Nitekim bu aldıkları kararlar doğrultusunda gıda enflasyonu yüzde 70’leri buldu" ifadelerini kullandı. 

''Bu anlayış devam ederse, gıda enflasyonunda birinci olacağız"

Türkiye'nin, Avrupa Birliği ülkeleri ve OECD ülkeleri arasında birinci, dünyada dördüncü duruma geldiğine işaret eden Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AKP iktidarı artık çiftçiyi yok etme politikasına son vermeli. Bugün baktığımızda dünyadaki durum birinci Zimbabve, ikinci Lübnan, üçüncü Arjantin dördüncü gıda enflasyonunda Türkiye olmuş durumda. Bu anlayışınız devam ederse birinci olacağız. Gıda enflasyonunda şuradaki grafiğe baktığımızda son 4 yıl içerisinde gıda enflasyonundaki artış açık bir şekilde gözler önüne seriliyor. Yüzde 10 civarında olan 2020 yılındaki enflasyon şu anda yüzde 70’lerin üzerine çıkmış durumda. Bu gidişle çiftçimiz batacak, üretimden kopacak vatandaşımızla sokakta aç kalacak. Tarım politikanızdaki yapmış olduğunuz bu hataların bedelini milletimiz ödeyecek. Yeter artık çiftçimizin hakkı olan destekleri zamanında ve eksiksiz bir şekilde vermelisiniz.”

Editör: Esin Özdemir