Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi Oğuz Kaan Salıcı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Amerikan Kongresi’nde ayakta alkışlarla karşılanması ile Çin’in Filistin’li grupların toplantısına ev sahipliği yapmasını karşılaştırdı. Salıcı yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Kahraman edasıyla karşılandı"

Bu hafta iki önemli gelişme oldu. Soykırım zanlısı Netanyahu Amerikan Kongresi’ne gitti. Amerikan Kongresi’nde bir konuşma yaptı. Dilim varmıyor, söylemiyorum ama bir kahraman edasıyla karşılandı. Bu Amerika açısından gerek Orta Doğu’yla ilgili gerek başka çatışma alanlarında, barışı tesis eden, çatışmaları uzlaşmacı bir şekilde sonlandıran güç olma çabasını zedeleyen bir yaklaşım. Oslo’da Filistin ve İsrail görüşmüştü. Bu görüşmeyi sağlayan ABD eski Başkanı Bill Clinton’ın kendisiydi. Camp David’te Mısır ve İsrail bir araya geldi, ABD eski Başkanı Jimmy Carter zamanında. 

"Bir araya getiren Çin oldu"

Şu anda Filistinli grupları kendi içinde bir ulusal uzlaşma hükümeti niyetiyle bir araya getiren Çin oldu. Çin, küresel siyasete barış yapıcı, çatışmaları barış yoluyla sonlandırmaya çalışan bir güç olarak müdahale etmeye çalışıyor. Bu açıdan önemsemek gerekiyor Çin’in çabasını. 2023 yılında Suudi Arabistan’la İran’ı bir araya getirdi. Çin’in dünya siyasetine, küresel kamu yararı açısından müdahil olma çabaları var. 

CHP'li milletvekilinden Masterchef Özcan'a kınama CHP'li milletvekilinden Masterchef Özcan'a kınama

"Tarihin yanlış tarafında durmak"

NATO’nun son zirvesindeki metne bakarsak, örneğin otokratlar ile demokratlar arasında bir mücadele tanımlanıyor. Şu anda Amerikan seçimlerine yaklaşıyoruz. Amerika’da demokratlar aday değiştirdiler ve yeni aday popülaritesini arttırıyor görünüyor. Bugün de destek açıklayan ABD eski Başkanı Barack Obama’nın bir sözü var. Diyor ki, “the wrong side of the history”. Yani “tarihin yanlış tarafına durmak” gibi bir şey. Obama’nın sözünü referansla söylersek, burada tarihin yanlış tarafında durma maalesef Netanyahu’yu Amerikan Kongresi’ne davet eden anlayış olmuş oluyor. Rusya-Ukrayna savaşı konusunda gösterilen hassasiyetin Gazze’nin işgali konusunda da gösterilebiliyor olması gerekiyor.

Editör: Erva Gün