Politika

CHP'li Pala: Sağlık çalışanları şiddetin gölgesinde çalışıyor

CHP'li Kayıhan Pala, "Sağlık çalışanlarının şiddetin gölgesinde çalışması, Türkiye'de uzun yıllardır gündemde olan önemli bir sorun. Sağlık çalışanları, her gün fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Bu durum, sadece sağlık çalışanlarının değil, tüm toplumun sağlığını olumsuz etkiliyor" dedi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, sağlıkta şiddeti Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Sağlık çalışanlarının her gün fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığını belirten Pala, "Bu durum, sadece sağlık çalışanlarının değil, tüm toplumun sağlığını olumsuz etkiliyor" dedi.

TBMM Meclis Araştırması Komisyonu'nun 2013'te hazırlanan raporunda, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için 66 maddelik kapsamlı bir öneriler listesi sunulmuştu. Yaptığı yazılı açıklamada, bu önerilerin büyük bir bölümünün uygulanmadığını kaydeden Pala, sağlıkta şiddetin önemli bir sorun olarak devam ettiğini vurguladı.

Öte yandan, fiziksel ve psikolojik şiddetin yalnızca sağlık çalışanlarını etkilemediğini ekleyen Pala, şu ifadeleri kullandı:

"Sağlık çalışanlarının şiddetin gölgesinde çalışması, Türkiye'de uzun yıllardır gündemde olan önemli bir sorun. Sağlık çalışanları, her gün fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Bu durum, sadece sağlık çalışanlarının değil, tüm toplumun sağlığını olumsuz etkiliyor." 

"Sağlık sistemi için önemli bir adım olabilirdi"

CHP’li Pala, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na yönelttiği ilk soru önergesinde, beyaz kod verilerinin yıllara göre dağılımına, hukuki süreçlerin sonuçlarına ve bakanlığın eylem planı gibi konulara da değindi.

Konuya ilişkin ikinci kez soru önergesi verdiğini ve Bakanlık'tan "tatmin edici bir yanıt almak istediğini" söyleyen Pala, beyaz kod verilerinin açıklanmamasını eleştirerek, Sağlık Bakanlığı'nın şeffaflıktan uzak bir tutum sergilediğinin altını çizdi. 

Son olarak, soru önergesiyle 2013 yılından bu yana beyaz kod sayılarının yıllara göre dağılımı, şiddetin türleri ve hukuki süreçlerin sonuçları gibi bilgilere ulaşmak istediğini belirten Pala, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Komisyonun, örgütsel, kurumsal, toplumsal ve çevresel faktörlere yönelik önerileriyle birlikte, tarafların etkileşimleri ve iletişimlerine yönelik çözüm önerilerini de içeren rapor, sağlık sisteminde köklü değişimler için önemli bir adım olabilirdi. Ancak açıkça görülüyor ki bu önerilerin çok büyük bir kısmı maalesef rafta kalmış.''