Ekonomi

CHP'li Öztunç: Tarlada 13 TL, markette 80 TL, böyle bir tarım politikası olur mu?

CHP'li Ali Öztunç, "Mısır üreticileri, bir ton mısır için 15 bin TL harcamış ama şimdi kilogram fiyatı 12-13 TL. Böyle bir fiyat olur mu? Nerede bu devlet, nerede bu tarım kurumları. Üreticinin sesini ne zaman duyacaksınız" dedi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, hasat mevsimi ile birlikte üreticilerin feryat ettiğini vurgulayarak, "Tarlada 13 TL, markette 80 TL, böyle bir tarım politikası olur mu? Üretici perişan, çarşı pazarda yüksek fiyatlar nedeniyle millet perişan. Unutulmasın ki, üretici aç kalır üretemezse, Türkiye de aç kalır” dedi. 

CHP’li Öztunç, yaptığı yazılı açıklamada, AKP iktidarının yanlış politikaları sonucu Türkiye'de tarımsal üretimin iflas noktasına doğru sürüklendiğine dikkat çekti.

“Mısır hasadı ile birlikte mısır üreticileri büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor" diyen Öztunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mısır hasadı ile birlikte mısır üreticileri büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Üreticiler, hesabı gönderdi. Buna göre; bir ton mısır üretmek için gübre 2100, mazot 1050, tohum 2100, kira 3000, ilaç 500, damlama 2000, işçi 2200, biçer 250, elektrik 1800 olmak üzere yapılan harcama 15 bin TL’dir. Bu maliyetle kilogram için 24-25 TL fiyat beklenirken, üreticilere 12-13 lira fiyat dayatılıyor. Patlak mısırda fiyat geçen yıl 19 liraydı. Bugün marketlerde mısır fiyatı 80 TL civarındadır.  Bu tablo içinde 12-13 lira ürün satılması büyük bir vurgundur. Bu vurgunu kim, kimler yapıyor?  Birileri çiftçilerin sırtından vurgun vururken, devlet seyretmekle yetiniyor, Tarım Bakanlığı nerede, neden destek yok, neden denetim yok, tarım kurumları, Toprak Mahsulleri Ofisi nerede? Nerede bu devlet? Üreticinin sesini ne zaman duyacaksınız?   

Tarlada 13 TL, markette 80 TL, böyle bir tarım politikası olur mu? Üretici perişan, çarşı pazarda yüksek fiyatlar nedeniyle millet perişan. Unutulmasın ki, üretici aç kalır üretemezse, Türkiye de aç kalır.”