Politika

CHP'li Nalbantoğlu: Kuyu tipi cezaevleri derhal kapatılmalı

CHP'li Rıfat Nalbantoğlu, Adalet Bakanlığı’na "kuyu tipi hapishaneleri kapatın" çağrısında bulundu.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, "kuyu tipi" cezaevlerindeki insanlık onuruna yakışmayacak kötü muamele ve işkencelere kulak tıkamanın bir insanlık suçu olduğuna dikkat çekerek, Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

S ve Y tipi hapishanelerin kapatılması için imza kampanyası başlatan Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nden (TAYAD) aileler, Nalbantoğlu’nu ziyaret etti.

Toplanan imzaları teslim etmek için 30 Eylül’de İstanbul’dan yola çıkan aileler, yollardaki durdurma, arama ve alıkoymalar nedeniyle ancak üç günde Ankara’ya gelebildiklerini, yüksek güvenlikli diye adlandırılan hapishanelerde yatan tutuklu ve hükümlülerin adeta sessiz sedasız ölüme mahkûm edildiklerini belirtti.

"Tek bir amacımız, insan haklarına, hukuka ve adalete uyulması"

Öte yandan, hak ihlallerinin sıkça yaşanmaya başladığını vurgulayan Nalbantoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Dokümantasyon Merkezi’nin verilerine göre, 2023 yılında hapishanelerde işkence ve kötü muameleye uğradığını iddia eden mahpus sayısı 594 kişidir. Hapishanelere girişten itibaren çeşitli nedenlerle (çıplak arama, kelepçeli muayene, ayakta tekmil vererek sayım gibi) uygulanan kaba dayak, her türden keyfi muamele ve keyfi disiplin cezaları, hücre cezaları, sürgün ve sevkler yakın tarihte görülmedik boyutlara ulaşmıştır. Yine aynı verilere göre, 2023 yılında hapishanelerde en az 20 mahpus hastalık, intihar, şiddet, ihmal gibi gerekçelerle yaşamını yitirmiştir. 2024 yılının ilk beş ayında ise aynı gerekçelerle yedi kişi yaşamını yitirmiştir. Tek bir amacımız var, o da insan haklarına, hukuka ve adalete uyulmasıdır."