TBMM Genel Kurulu’nda Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi’nin 2. bölümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor. Teklifin 23, 24 ve 25. maddeleri kabul edildi.

"Bakanın akademik itibarı yok"

CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp, görüşmeler sırasında söz alarak şunları söyledi:

"AKP dönemi Milli Eğitim Bakanlarının arasındaki ilişkiler bütünü kendi arasında bir tutarlılık sergiliyor. Her bir Milli Eğitim Bakanı bir öncekinden çok daha kötü bir aktör olarak görev süresini tamamlıyor. Yani bu dönem itibarıyla kendisinden önceki bakanlarla karşılaştırıldığında en başarısız, en niteliksiz, en birikimsiz, en bilgisiz Milli Eğitim Bakanı’yla karşı karşıyayız. Çocuklarımız için yazık, öğretmenlerimiz için yazık, velilerimiz için yazık, bu güzel ülkemiz için yazık. Ama inanın sizin için de yazık. Sizin ideallerinize uygun bir gençliğin yaratılmasının da önündeki en büyük engel bu liyakatsiz ama kibirli, birikimsiz ama şımarık bakan. Bakanınızın profesörlük ünvanını nasıl aldığına ilişkin tartışmalara girmiyorum ama şunu da vurgulamak istiyorum; bu ülkede iyi kötü bir üniversitede rektörlük yapmış bir şahsın atıf almış doğru düzgün eseri, çalışması yok. Uluslararası saygınlığı olan dergilerde yayınlanmış tek bir makalesi yok. Basılmış kitaplar içerisinde dikkate alınabilir tek bir cümlesi yok. Yani özetle akademik itibarı yok. Bence bu zatla bir an önce yollarınızı ayırın, bu ayrılık iyi gelecek."

"İdeolojisine uygun olmayan öğretmenler açısından sorun olacak"

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ise 24. maddeye ilişkin yaptığı konuşmada, şunları kaydetti;

"Bu maddede disiplin hükümleri düzenleniyor. Eğer devlet memuru olarak çalışanlara ilişkin 657 sayılı kanun dışında bir disiplin hükmü belirlenecekse o zaman bunun çok açık olarak belirlenmesi gerekir. Aksi halde uygulamada bazı sorunlara yol açabilir. Burada öğretmenleri bir ölçüde sindirmeye yönelik düzenlemeler var. Kanun teklifinde, 'öğretmenlik ile bağdaşmayacak şekilde öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek söz, davranış, hal ve harekette bulunanlara' diye bir düzenleme var. Öğretmenlik mesleği ile bağdaşmayacak denilen kavramın ne olduğunun ortaya konması gerekir. Eğer biz bunları açık olarak ortaya koymazsak, kendi ideolojisine uygun olmadığı değerlendirilen öğretmenler açısından bu bir sorun olacaktır" 

"Öğretmenleri maddiyatını düzeltemez hale getirdiniz"

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın ise şunları söyledi;

"Öğretmenlik mesleğinin itibarı bir toplumun öğretmene ve gelecek nesillere verdiği değerle doğru orantılıdır. AKP iktidarı olarak öğretmenliğe hak ettiği itibarı göstermediniz. Düşük maaşlar, yetersiz sosyal haklar ve artan yaşam maliyeti gibi faktörler öğretmenlerimizi zor duruma düşürmüştür. Her gelen Milli Eğitim Bakanının kendi sistemini oturtmak istemesi de eğitimi deneme tahtasına çevirmiştir. Sayenizde Milli Eğitim Bakanlığı 8 bakan değiştirerek en çok bakan değiştiren kurum haline gelmiştir. Bu sayede hem öğrencileri hem de öğretmenlerimizi eğitimden soğutmuş oldunuz. Öğretmenlerimizi ekonomik anlamda geçinemez, pazarda huzurla gezinemez, hiçbir şekilde maddiyatını düzeltemez hale getirdiniz" 

Fernas Madencilik'in sahibi AKP'li Nasıroğlu: İşçiler maden sahasını işgal etti Fernas Madencilik'in sahibi AKP'li Nasıroğlu: İşçiler maden sahasını işgal etti

Görüşmeler 8 Ekim'de devam edecek

Genel Kurul, 8 Ekim saat 15.00'da yeniden açılmak üzere kapandı.

Editör: Nur Yıldız