Suriye'deki Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından medyada gündeme getirilen "Siyasal Alevicilik" kavramına tepkiler büyüyor.
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, yaptığı açıklamada, söz konusu ifadenin Alevilere karşı beslenen derin nefretin bir yansıması olduğunu belirterek, bu tür söylemlerin yalnızca Alevileri değil, ülkenin kardeşlik bağlarını da hedef aldığını vurguladı.
Kılıç, ''Siyasal Alevicilik'' teriminin gerici ve ayrıştırıcı bir dil olduğunu ifade etti ve Aleviliği, bu toprakların kadim değerlerinin özüdür olarak tanımlayarak, "Alevilik; insan sevgisini, adaleti, eşitliği yaşatan bir yol, bir yaşam felsefesidir" şeklinde konuştu.
"Bu ülkeyi gerici ve ayrıştırıcı dilden kurtarmak bizim boynumuzun borcudur" diyen Kılıç, tarihsel olarak Alevilerin katliamlar, sürgünler ve baskılarla yıldırılmaya çalışıldığını hatırlatarak, Maraş, Çorum ve Sivas'taki acıların hâlâ taze olduğunu söyledi. Alevilerin, sadece eşit yurttaşlık talep eden ve inançlarını özgürce yaşamak isteyen bir topluluk olduğunu belirten Kılıç, bu topluluğa yönelik sistematik ayrımcılığın varlığını da vurguladı.
Kılıç, 2023 genel seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı olma ihtimalinden duyulan korkunun, Alevilere yönelik nefretin başka bir boyutunu oluşturduğunu belirterek, seçim öncesinde ve sonrasında yaşananları da unutmadıklarını ifade etti.
Kılıç, Aleviliği yalnızca bir mezhep üzerinden tanımlamanın büyük bir yanılgı olduğunu belirtti. Aleviliğin, mazlumun yanında olmak, haksızlığa karşı durmak, insanı merkeze koyan bir anlayış olduğuna dikkat çeken Kılıç, CHP'ye gönül veren Alevilerin, Atatürk’ün "fikri hür, vicdanı hür" mirasına sahip çıkan ve laikliği savunan onurlu yurttaşlar olduğunu söyledi.
Kılıç, ayrıştırıcı ve ötekileştirici bir dili değil, birleştirici ve kucaklayıcı bir dilin savunulması gerektiğini ifade ederek, Alevilerin, bu toprakların çimentosu olduklarını belirtti. "Alevilerin sustuğu bir ülkede kimsenin özgürlüğü güvende olamaz" diyerek, laikliğe, eşit yurttaşlığa ve kardeşliğe inanan herkesle birlikte bu mücadelenin süreceğini söyledi.
Son olarak Kılıç, ülkeyi gerici ve ayrıştırıcı dilden kurtarmak için gösterilecek çabanın, toplumsal sorumlulukları olduğunu vurguladı.