TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli’nin Karcı Dağı’nda 24 Ekim’de başlayan ve 6 gün süren yangının söndürülmesinde yaşanan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Biçer Karaca, şu iddiaları dile getirdi:

"Denizli yangını aslında buzdağının minik bir kısmı. Denizli'de Rus helikopter pilotları, ücretlerini alamadıkları için Türkiye'den ayrılmışlar. Helikopter pilot olmadığı için kalkamamış, kalkabilse yangına müdahale edecekmiş. Yangın giderek büyüyor ve kontrol altına alınması mümkün değil. Ben çağrı yaptım, çok az sayıda helikopter var yangına müdahale eden, gece görüşlü helikopter olması lazım. Sosyal medya paylaşımları ve basın yoluyla bu haberler duyulunca birçok yerden ihbarlar aldım.

Orman Genel Müdürlüğü, yangın söndürmeyi ihale ediyor. İhaleyi 3 firma alıyor, bu firmalardan birisi de MGI isimli firma. Bu firmanın helikopterleri Foça yangınında yakıt yetersizliği nedeniyle kalkamamış. 2 Temmuz’dan 15 Ekim’e kadar bana ulaşan belgeler bunlar. Gördes, Yatağan, Akhisar yangınları... Hepsi ya yabancı pilottan kaynaklı kalkış yapılamadı diyor ya da yakıt yetersizliğinden. Neden yakıt yetersiz? Yakıt firması bu şirkete verdiği yakıtların bedelini alamamış. Bir ihtarname hazırlamış. Denmiş ki, 'Siz devam edin, biz parasını ödeyeceğiz.' O da parasını alamadığı için yakıt vermeyi kesmiş. Devlet Hava Meydanları İşletmeleri'nden yakıt almak istemişler, onlar da para alamadıkları için yakıt vermemiş.

"Bu helikopterler için her gün ihbara gitse de gitmese de 1,5 saatlik dolar üzerinden ödeme yapılıyor"

MGI isimli firma, ihaleyi almış ve bir Rus firmaya taşere etmiş. Bu firmada yabancı dil bilmedikleri için de gözcü pilot adında Türkçe bilen pilotlar görevlendiriliyormuş. Bunlar için de bir ücret ödenmesi gerekiyor. O pilotlar OGM'nin Whatsapp grubuna, 'Biz paramızı alamıyoruz. Biz yangına müdahalede gecikmeyelim diye cebimizden masraf ediyoruz. Bu MGI isimli firmaya hak ediş ödenirken bu durumu dikkate alın' demişler. Yani, 'Bizim alacaklarımızı mahsup edin hak edişlerden' demişler. Sözleşmelerde belirtilmiş bu ücretlerin yüklenici firma tarafından ödeneceği. 'Paramızı alamıyoruz' deyip OGM Whatsapp grubuna bu taleplerini ileten, kamunun zarara uğramasının önüne geçmek isteyen 6 gözcü pilotu, bu talepleri oraya yazdıkları için gruptan çıkartmışlar.

MGI firmasıyla OGM'nin yaptığı sözleşmede bu firma diyor ki, '1 Haziran'dan itibaren tam 40 yangın söndürme hilekopterini bu ihale üzerine görevlendireceğim.' 1 Haziran'dan itibaren MGI firması 18 helikopter eksik sahaya sürüyor. 18 helikopter hiç havalanmıyor. Bu helikopterler için her gün ihbara gitse de gitmese de 1,5 saatlik dolar üzerinden ödeme yapılıyor. Bize gelen bilgilerde, gelmeyen 18 helikopter için de bu garanti ödemeler yapılmış. Bu garanti ödemeleri yaptınız mı? Denizli helikopterinin 1 Haziran'da göreve başlaması gerekirken 28 Haziran'da göreve başlamış. 28 gün boyunca bu helikopter ya da geç başlayan diğer helikopterlerle ilgili günlük 1,5 saat garanti ödemesi yaptınız mı?

"Bu firmayla olan sözleşme neden feshedilmedi?"

Ormanlarımız yandı, 2022'den itibaren bu firmayla ilgili süreç başlamış. Bu firmanın arkasında kim var? Bu firmanın gerçek sahibi kim? Yangında parası ödenmediği için pilotlar 2 Temmuz'dan itibaren havalanmıyor. Gün gün raporları var, hiç inkar etmeye kalkmasınlar. Bu firmaya bakanlık bir kez sormuş mu, neden kalkmıyor bu helikopterler diye. Yangınlar sönmediği için akciğerlerimiz, ekosistemimiz perişan oluyor. 'Neden bu helikopterler kalkmadı' diyerek cezai yaptırım uygulamışlar mı? Bu firmayla olan sözleşme neden feshedilmedi? MGI isimli firmaya bu ihale tekrar verilecek mi? Bu firmayı neden koruyorsunuz? Diğer firmalar yükümlülüklerini yerine getiriyor ama MGI getirmiyor. Yakın zamanda bu firmanın adresi Ankara'dan İstanbul'a taşınmış. Ortaklık yapısı değiştirilmiş, neden korktunuz? Kamu zarara uğratmakla kalmayıp ormanlarımızın cayır cayır yanmasına göz yuman ve sorumluluklarını yerine getirmeyen bu firmaya tekrar ihale vermek için mi ortaklık yapısını değiştirdiniz?

Şam Havalimanı yeniden faaliyette Şam Havalimanı yeniden faaliyette

İzmir ve Kuşadası yangınlarında yetersiz helikopter var. Yetersizliğin sebebi, ücreti ödenmeyen pilotların havalanmaması ya da havalanacak olan helikopterlerin de yakıt parası ödenmediği için yakıt yetersizliğinden havalanamaması. Bu sorunlar tutanaklarda ayan beyan ortadayken hala bu firmayla devam edilmiş ve bu paralar ödenmiş. Bunun hesabını Orman Bakanı ve göz yumanlar vermek zorunda. Orman Bakanı bu firmanın arkasındaki siyasi gücün kim olduğunu açıklayacak ve kamuoyundan özür dilemek zorundadır."

Editör: Erva Gün