Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, artan enflasyonun maliyetinin esnafın omuzlarına yüklenemeyeceğini belirtti. "Halihazırda yaşama tutunmaya çalışan esnaflarımız maliyet artışlarının altından nasıl kalkabilir?"  diye soran Kara, "Esnafı icra kapılarına mı düşüreceksiniz? 01 Mayıs 2024 itibariyle yürürlüğe konan bu uygulama değişikliği ivedilikle iptal edilmelidir" ifadelerini kullandı. 

CHP'li Kara, Türkiye'de esnafın ticari çalışmalarına destek olunması amacıyla, Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile kullandırılan kredilerin faiz oranlarında yapılan yükselişi eleştirdi. 

"Ekonomik yıkımın müsebbibi esnaf değil, AKP iktidarı"

Öte yandan, piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmelerin, ekonomideki darboğazın, kaynak maliyetlerindeki artışların faturasının yine halka kesildiğine işaret eden Kara, Kefalet Kredi Kooperatifleri üzerinden esnafa verilen kredi faizlerinde, yüzde 7,5’ten kullandırılan kredilerde yüzde 17'ye, yüzde 24’ten kullandırılan kredilerde ise yüzde 28’e varan yükseliş yapıldığını belirtti.

Açıklanan faiz artışlarının, önceden alınan kredileri de kapsadığını ekleyen Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

MHP Genel Başkanı Bahçeli, MYK ve MDK toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi: (1) MHP Genel Başkanı Bahçeli, MYK ve MDK toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi: (1)

"Görüyoruz ki, 10 Ekim 2022 ile 9 Temmuz 2023 arasında çekilen tüm kredilerde bu artış oranları işletilmiştir. Taksitleri devam eden kredinin faizinin artırılması kabul edilecek bir iyileştirme olamaz. Esnafımız zamanında bu krediyi kendi ödeme koşullarını planlayarak almıştır. Ülkenin ekonomik şartları ortadayken artan enflasyonun maliyeti esnafın omuzlarına yüklenemez. Halihazırda yaşama tutunmaya çalışan esnafımız maliyet artışlarının altından nasıl kalkabilir? Esnafı icra kapılarına mı düşüreceksiniz? 1 Mayıs 2024 itibarıyla yürürlüğe konan bu uygulama değişikliği ivedilikle iptal edilmelidir.

Bu durumdan ‘bir miktar güncelleme zorunluluğu yapılması’ diye bahsediyorlar. Piyasalardaki koşullardan ötürü bu zorunluluk doğuyormuş. Biz ise siftah yapamayan,elektrik doğalgaz faturasını bağkur borcunu dahi ödeyemeyen esnafın enflasyon altında ezilmesi diyoruz. Ekonomik yıkımın müsebbibi esnaf değil, ülkeyi yönetemeyen AKP iktidarıdır."  

Editör: Esin Özdemir