Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, hukuksuz atanan genel müdür ve sanat yöneticilerinin ne zaman görevden alınacağını sordu.

CHP'li İlgezdi, Bakan Ersoy'un yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi sundu. 2018'de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Kültür Bakanlığı'na bağlı sanat kurumlarının kanunlarında olan ve yöneticilerin özelliklerini tarif eden kanun maddesinin iptal edildiğini söyleyen İlgezdi, şöyle dedi: 

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Pina'yı kabul etti TBMM Başkanı Kurtulmuş, Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Pina'yı kabul etti

“KHK’nın atama ile ilgili hükümleri iptal edildiği için, sanat kurumlarının kendi kanunlarındaki kriterlere uygun olmayan yöneticiler hala bu kurumları yönetiyor. Ve alınan tüm kararlar hukuk dışı. Gerek bakanlık, gerekse şu an hukuksuz bir şekilde yöneticilik yapanlar görevden alma ve istifa kurumlarını akıllarına getirmiyor. AKP iktidarında hukuksuzluk adliyeden sokağa, kamudan sanata her yeri kaplamış durumda.”

"Görevden alacak mısınız?"

Öte yandan, liyakatı yok sayan atamaların iptal edilmesi gerektiğini de ekleyen İlgezdi, Bakan Ersoy'un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

- İptal edilen KHK maddesine göre ataması hukuksuz hale gelen yöneticileri görevden alacak mısınız?

- KHK’nın iptal edilen hükümlerine göre atanmış yöneticilerin, iptal tarihinden bugüne yaptıkları iş ve işlemler hükümsüz değil midir?

- KHK’nın iptal edilen hükümlerine göre atanmış yöneticilerin, iptal tarihinden bugüne yaptıkları iş ve işlemlerden doğan ve doğacak zararlar ne olacaktır?

- 5441 sayılı kanundaki Devlet Tiyatroları Genel Müdürü'nün atanması için kanunda tarif edilen vasıflara uygun bir genel müdür ne zaman atanacaktır?- 6940 sayılı kanundaki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yöneticilerinin atanması için kanunda tarif edilen vasıflara uygun yöneticiler ne zaman atanacaktır?"

Muhabir: Kağan Karacehennem