Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların bankalara olan borçlarına dikkat çekti. 4-11 Ekim haftasında vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 21,9 milyar lira arttığını belirten Gürer,  "Yüksek faiz oranları ve yüksek enflasyon, geliri yeterince artmayan vatandaşların borçlarını geri ödemelerini giderek zorlaştırıyor ve yeni bir borç krizi kapıda'' dedi.

Düzce'de telefon direğine çarpan otomobildeki 2 kişi yaralandı Düzce'de telefon direğine çarpan otomobildeki 2 kişi yaralandı

Borçlarının ciddi oranda yükseldiğini ve birçok kişinin borç yükü altında hayatını sürdürmek zorunda kaldığını vurgulayan Gürer, şu ifadeleri kullandı:

"Batık kredi kartı borçlarındaki artış yüzde 193,2'ye ulaşırken, batık bireysel kredi borçlarındaki artış yüzde 57,7 olarak kaydedildi. Yüksek faiz oranları ve yüksek enflasyon, geliri yeterince artmayan vatandaşların borçlarını geri ödemelerini giderek zorlaştırıyor ve yeni bir borç krizi kapıda.”

"Yeni işe başlayan esnaf ve sanatkar sayısı geriledi"
 
Öte yandan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) verilerini anımsatan Gürer, şunları kaydetti:

"2024 yılı Ocak-Eylül döneminde 93 bin 97 yeni şirket ve ticari işletme kurulurken, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,7 oranında azaldı. Aynı dönemde kapanan ya da tasfiye edilen şirket ve ticari işletme sayısı ise yüzde 3 azalarak 51 bin 916'ya geriledi. Yeni işe başlayan esnaf ve sanatkâr sayısı da geçen yıla göre yüzde 14,9 oranında düşerek 198 bin 247'ye inerken, mesleği bırakan esnaf ve sanatkar sayısı ise yüzde 3 azalarak 81 bin 652’ye düştü."
 

Muhabir: Kağan Karacehennem