Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürerengelli sağlık personeli sayısının artırılması gerektiğini vurgulayarak, "Atama sürecinin hızlandırılması, engelli bireylerin topluma uyumunu sağlamak açısından önemlidir" dedi.

CHP'li Gürer, engelli sağlık personeli istihdamına ilişkin Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergeyi yanıtlayan Memişoğlu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun engelli personel çalıştırma yükümlülüğü başlıklı 53’üncü maddesine atıfta bulunarak, kurumların yüzde 3 oranında engelli personel istihdam etmek zorunda olduğunu kaydetti.

Bakan Memişoğlu, bu bağlamda, Sağlık Bakanlığı'nın merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatında 2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla toplam 16 bin 918 engelli memurun görev yaptığını ekledi. 

Söz konusu yanıtta bu yıl içinde ataması planlanan engelli sağlık personeline ilişkin bilgi verilmedi. 

Bakan Yerlikaya: Son olaylarla ilgili brifing aldım Bakan Yerlikaya: Son olaylarla ilgili brifing aldım

Bakan Memişoğlu’nun yanıtı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gürer, şu ifadeleri kullandı. 

 “Bakanın açıklamaları, engelli sağlık personeli istihdamının artırılmasına yönelik somut ve yenilikçi bir yaklaşım sunmaktan uzak kalmıştır. 16 bin 918 engelli memur sayısı, yasal bir yükümlülüğün yerine getirilmesinin bir sonucudur. Engelli bireylerin iş gücü piyasasına katılımı için kapsamlı politikaların geliştirilmesi gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Ayrıca, Bakanlığın yalnızca mevcut durumdan bahsetmesi, atama planlarının belirsizliğini ortaya koymaktadır. Engelli bireylerin çalışma hayatına katılımının önündeki engellerin kaldırılması ve engelli sağlık personeli için atama sürecinin hızlandırılması, engelli bireylerin topluma uyumunu sağlamak açısından önemlidir." 

Muhabir: Kağan Karacehennem