CHP'li Salıcı iktidara sordu: BRICS üyelik başvurusu yapıldı mı? CHP'li Salıcı iktidara sordu: BRICS üyelik başvurusu yapıldı mı?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, hava trafik kontrolörlerinin mali ve sosyal haklarının emsal ülke standartlarına çıkarılması, havacılık tazminatı ödemelerinde pilotlarla birlikte ayrı bir statüde tutulması için Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunduğu önergeyle talep etti.

“Bir süredir uçak yolcularının rötar şikayetlerinde artışlar görülmektedir" diyen Günaydın, "Hava trafik kontrolörleri, Türk hava sahasındaki sivil, askeri, İHA/SİHA ve VIP trafikler dahil olmak üzere her türlü hava aracının emniyetli bir şekilde sevk ve yönetiminden sorumlu meslek grubudur” değerlendirmesinde bulundu. 

"Prosedürleri harfiyen uygulayarak gerçekleştirdiler"

Öte yandan, hava trafik kontrolörlerinin Türkiye çapında İnisiyatif Almadan Çalışma (İAÇ) olarak bu uygulamayı hayata geçirdiklerini belirten Günaydın, şu ifadeleri kullandı:

"Bu süreçte meslek özlük haklarının iyileştirilmesi için adım atan hava trafik kontrolörleri dokuz hafta boyunca belirli günlerde İAÇ uygulayarak tüm hava trafik hizmetlerini kuralları ve prosedürleri harfiyen uygulayarak gerçekleştirmişlerdir.

Hava trafik kontrolörleri, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü çatısı altında istihdam edilmekle birlikte maaşlarından, emekli primlerine, kullandıkları servislerden, eğitimlerine varıncaya kadar maliyetlerinin tamamı ülkemizin de üyesi olduğu, Brüksel merkezli Avrupa Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) kuruluş vasıtasıyla karşılanmaktadır."

Muhabir: Kağan Karacehennem