Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Doç. Dr. Gökhan Günaydın, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a 2014-2019 yıllarını kapsayan "1. İnsan Hakları Eylem Planı" ile ilgili sorular yöneltti. 

Günaydın, İnsan Hakları Eylem Planı'nın Türkiye'deki insan hakları standartlarını geliştirmek ve korumak adına büyük önem taşıdığını vurgulayarak Eylem Planı'nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına uyum sağlamak amacıyla hazırlandığını ve bu bağlamda bir dizi mevzuat düzenlemesi gerektirdiğini belirtti.

DEM Parti'den Bakan Memişoğlu'na istifa çağrısı DEM Parti'den Bakan Memişoğlu'na istifa çağrısı

Günaydın, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü İnsan Hakları Daire Başkanlığı tarafından izlenecek olan sürecin ve sorumlu kurumların altı ayda bir rapor vermesi gerektiğini hatırlatarak, Eylem Planı'nın gerçekleşme durumu hakkında yıllık raporların sunulmasının beklendiğini dile getirdi.

Günaydın, önergesinde şu sorulara yer verdi:

  1. İnsan Hakları Eylem Planı’nda 11’inci ana amaç olan “Mevzuatımızda İfade ve Medya Özgürlüğünü Kısıtlayan Hükümlerin Gözden Geçirilerek AİHM İçtihatlarında Belirlenen Standartlar Doğrultusunda Yeniden Düzenlenmesi” başlığındaki TCK’nın 125 ve 299’uncu maddeleriyle ilgili hangi AİHM kararları değerlendirmeye esas alınmıştır?
  2. Değerlendirmeye esas alınan kararların ardından yukarıda belirtilen TCK maddeleriyle ilgili, AİHM içtihatlarında belirtilen standartları karşılaması adına hangi düzenlemelerin yapılması gerektiği tespit edilmiştir?
  3. Yapılan tespitler sonucunda hangi teklifler veya düzenlemeler yapılmıştır?
  4. Adalet Bakanlığının Eylem Planı hakkında yıllık hazırladığı raporlarda, yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere, yer alan tespitler nelerdir?
  5. Eylem Planında yer alan gerçekleştirilmesi planlanan 46 hedefin kaçı gerçekleştirilmiştir? Hayata geçirilmeyen hedefler hangileridir? Hedeflerin hayata geçirilmeme nedeni nedir?

Editör: Erva Gün