Hazine 430 milyar lira açık verdi Hazine 430 milyar lira açık verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Türkiye’nin fındık üretiminde dünya birincisi olmasına ve iki milyar dolar girdi sağlamasına karşın üreticinin yüzünün gülmediğini belirterek, fındıkta emek sömürüsünün son bulması gerektiğini vurguladı. 

Fındık üreticilerinin sorunlarına ilişkin yazılı açıklama yapan CHP'li Gezmiş, AKP iktidarının yanlış tarım uygulamalarının ve özelleştirme politikalarının üreticiyi mağdur ettiğini kaydetti. 

"150 liradan aşağı bir rakamı kabul etmiyoruz"

Öte yandan, CHP'nin emekle sermayenin karşı karşıya gelmesi durumunda emeğin yanında durmayı sürdüreceğinin altını çizen Gezmiş, şunları söyledi: 

"Dünyada fındığın yüzde 70’ini biz üretiyoruz ve 8 milyon yurttaşımız bu işten ekmek yiyor. Ancak parayı çok uluslular kazanıyor. Yani cefasını gariban Karadeniz çiftçisi çekiyor, sefasını sermayeye hizmet eden fındık şirketleri sürüyor. Çok uluslu şirketlerin fiyatları baskılamak için rekolteyi yüksek gösterme oyunlarına ve emek sömürüsüne göz yummayacağız. Fındık üreticisi sahipsiz değildir, fındıkta 150 liradan aşağı bir rakamı asla kabul etmeyeceğimizi ilan ediyoruz."

Muhabir: Kağan Karacehennem