Haber Merkezi - Türkiye'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2018 verilerine göre kayıtlı 53 kömür yakıtlı termik santral bulunuyor. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol yarattığı hava kirliliği yanında toprak, su ve gıda kirliliği nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Önergede Erol, "Termik Santrallerde üretim sırasında ortaya çıkan zararlı gazların çevreye, halk sağlığına, tarım alanlarına, su varlıklarına ve orman varlıklarına verdiği zararların tespiti için Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar var mıdır? Var ise sonuçları nelerdir” sorularını yöneltti. Erol termik santrallerin enerji üretimi sırasında karbon, sülfür, kül gibi zehirli gazlar havaya, suya ve toprağa karışarak tüm canlıları olumsuz etkisine vurgu yaparak toprağa karışan ağır metallerin su kirliliğine yol açtığını belirtti. Erol, santrallerde hava kirliliği büyük ölçüde engelleyen emisyon baca filtrelerin verimliliği de sordu.

Erol, Bakan Özhaseki'ye cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"Türkiye 'de mevcut çalışan termik santral sayısı ne kadardır?

Yapılan denetimler sonucu son 10 yılda çevresel yükümlülüklerini yerine getirmeyen kaç termik santral tespit edilmiştir? Bunlar hangileridir ve bu projelere ne kadar para cezası kesilmiştir?

Termik Santrallerde üretim sırasında ortaya çıkan zararlı gazların çevreye, halk sağlığına, tarım alanlarına, su varlıklarına ve orman varlıklarına verdiği zararlanın tespiti için Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar var mıdır? Var ise sonuçları nelerdir?

Mevcut Termik Santrallerin emisyon baca filtreleri düzenli olarak denetlenmekte midir? Eğer denetleniyorsa bunlar ne sıklıkta yapılmaktadır? Veriler kamuoyuyla paylaşılmakta mıdır?

Şubat 2024 tarihi itibariyle inşaat ve lisans aşamasında olan ÇED süreci başlamış kaç termik santral vardır? Bunlar hangileridir? Bu projelerin sera gazı emisyonları hesaplanmış mıdır? Etki alanları içerisinde bulunan arazilerin tarım vasfı oranı nedir? Alan tespiti hangi kriterlere göre yapılmaktadır?

Türkiye 'de bugüne kadar kaç Termik Santral için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) onayı verilmemiştir? Bunlar hangileridir? Onaylanmama nedenleri nelerdir?

Kılıçdaroğlu'nun avukatından 'icra' açıklaması: Hukuksuzdur Kılıçdaroğlu'nun avukatından 'icra' açıklaması: Hukuksuzdur

İklim krizine etkisi nedeniyle, başta CO² olmak üzere sera gazı salınımlarını düşürmek için fosil yakıt üretim ve tüketiminin azaltılması hususunda bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, diğer ilgili bakanlıklar ve uzman STK'lar ile iş birliği yapılmakta mıdır?

Termik Santrallerin bulunduğu bölgede yaşayan vatandaşlarda yoğun olarak ne gibi hastalıklar görülmektedir? Bu halk sağlığı sorunlarıyla ilgili Sağlık Bakanlığı ile İş birliğiniz var mıdır?

Ekim 2021'de imzalanan Paris İklim Anlaşması ile Türkiye, 2053 yılında karbon salınımını net-sıfır hedefine ulaştırmayı taahhüt etmiştir. Bakanlığınız 2053'teki net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için ne gibi çalışmalar yapmakta/yapacaktır?

Sanayi Kaynaklı Hava Kirliğinin Kontrolü Yönetmeliği uyarınca mevcut Termik Santraller bünyesinde bulunan Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi (SEÖS) verilerine göre emisyon sınır değerlerinin (SO² ve partikül madde) yıl içerisinde aşıldığı gün sayısı nedir?

Mevcut santrallerde faaliyet sonucu oluşan ve ağır metal içeriğine sahip uçucu küllerin depolandığı alanlar, özellikle eski santrallerde (kamu döneminden beri işletilen) standartlara uygun mudur?
Bakanlığınızca uçucu küllerin yeraltı sularına etkileri ile ilgili çalışmalar yapılmış mıdır?"

Muhabir: Haber Merkezi