Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Semra Dinçer, son bir yılda İngiltere’den ithal edilen atık miktarının 175 bin tonu bulduğuna dikkat çekerek, “İngiltere’nin çöpü ülkemize doluyor. Temiz ve yeşil bir Türkiye için derhal harekete geçilmeli ve plastik atık ithalatı yasaklanmalıdır” dedi.

CHP Ankara Milletvekili ve  Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Üyesi Semra Dinçer, Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: 

“Ülke dışından plastik atık ithal edip, kar etmek kısa vadede kazançlı görünebilir ancak bu her açıdan başarısız bir politikadır. Bugün gelişmiş ülkeler, kendi atıklarını denetim mekanizmalarının az olduğu ülkelere göndermektedirler. Bu şekilde hem atıktan hem de onun getireceği çevresel maliyetten kurtulmakta, hem de atığı ihraç ederek para kazanmaktadırlar.”

Atık ithalatı yüzde 60 Arttı

Öte yandan, 2023'ün Temmuz ayında İngiltere’den yapılan plastik atığın 18 bin ton ile pik noktasına ulaştığını anımsatan Dinçer, o günden bu yana bazı aylarda düşen bazı aylarda ise artış gösteren bir grafiğin karşımıza çıktığını vurguladı. 

Küre köylüleri, Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'nde dağıtılacak "şifalı pilavı" pişirmeye başladı Küre köylüleri, Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'nde dağıtılacak "şifalı pilavı" pişirmeye başladı

Mart ayı itibarıyla ilk defa ay bazında plastik atık ihracatının 21 bin 500 tona yükseldiğine değinen Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: 

 “Geçtiğimiz bir yıl içerisinde sadece İngiltere’den yapılan plastik atık ithalatı 175 bin tona ulaşmış, Türkiye İngiltere’den plastik atık ithal eden birinci ülke konumuna gelmiştir. 2022 yılında 88 milyon ton olan plastik atık ihracatı 2023 yılında yüzde altmış oranında artarak, 141 milyon tonu bulmuştur. Türkiye an itibarıyla İngiltere’den çıkan plastik atığın yaklaşık yüzde 27’sini tek başına ithal etmektedir. Biz yerinde dönüştürülmeyip, dışarıya gönderilen tüm atığa çöp olarak bakma eğilimindeyiz. Ülkemizin kimsenin çöplüğü olmasına da izin vermeyeceğiz.”

Editör: Esin Özdemir