CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Türkiye'de basının maruz kaldığı sansür ve saldırıları 3 Mayıs Dünya Özgürlüğü Günü’nde açıkladığı Nisan ayı basın özgürlüğü raporunda ortaya koydu. Rapora göre gazeteciler 66 kez yargılandı, 3 gazeteci tutuklandı. Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin davanın iddianamesi aylarca bekletilirken, soruşturmanın haberini yapan muhabir hakkında dava açıldı. Kamu yöneticileri hakkındaki istismar, usulsüzlük, yolsuzluk iddialarını konu alan haberlere erişim engeli Nisan ayında da devam etti. 

Raporu değerlendiren Çakırözer, "Basın özgürlüğü alanında yaşadığımız vahim tablo bu 3 Mayıs’ta da değişmedi. Aksine gazetecilerin haber yapmasındaki engellere yenileri eklendi. Son dönemde depremde, yangında, maden facialarında, seçimlerde halkın haber alma hakkı için görevini yapan gazeteciler engellendi, cezalandırıldı. ‘Dezenformasyon yasası yapıyoruz’ diye gazetecileri, halkın haber alma hakkını engelleyecek düzenlemeleri hayata geçirdiler. Tüm bu nedenlerden basın özgürlüğünde gerideyiz. Artık sansürün, bu kara tablonun son bulması lazım! Son bulsun ki ülkemiz bu utançtan kurtulsun. Türkiye artık basın özgürlüğünün, demokrasinin hakim olduğu ülkeler kategorisine girebilsin” dedi. 

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Nisan ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Çakırözer’in hazırladığı bir aylık rapora göre geçtiğimiz ay basın özgürlüğü alanında yaşanan ihlaller şu şekilde sıralandı:

·       Nisan ayında gazeteciler haberleri, yazıları, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 66 kez hakim karşısına çıktı. 10 gazeteci gözaltına alındı, 3’ü tutuklandı.

·       İstanbul, Ankara ve Urfa'da gerçekleştirilen ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam Gazetesi’nden 9 gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecilerden 3’ü tutuklandı.

·       İstanbul'da Mecidiyeköy metro durağında mülteci bir kadının darp edilerek gözaltına alınmasını görüntüleyen gazeteci Ekim Veyisoğlu gözaltına alındı.

Yerel basın da saldırı altında

·       Gazetelere yönelik saldırılar ile siyasilerin gazetecileri hedef gösteren açıklamaları Nisan ayında da devam etti.

·       Gaziantep'in İslahiye ilçesinde İslahiyenin Sesi gazetesinin ofisi kurşunlandı.

·       İçişleri eski Bakanı Süleyman Soylu katıldığı bir programda gazeteciler Timur Soykan, Murat Ağırel ve Fatih Altaylı'yı hedef gösterdi.

·       İsrail’in Gazze Şeridi’ne yaptığı saldırılarda TRT Arabi ekibi kameramanı Sami Şahada yaralandı.

Sinan Ateş davasının haberleştirilmesi dava konusu oldu

·       Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin davada soruşturma 16 aydır tamamlanamazken, cinayete ilişkin bilirkişi raporunu haberleştiren T24 Muhabiri Asuman Aranca hakkında dava açıldı. Aranca hakkında  3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenledi. Davanın asıl iddianamesi de haberi yapan gazeteci Aranca’ya açılan davadan sonra geldi.

·       Gazeteciler hakkında sansür yasası gerekçe gösterilere soruşturmalar açılmaya devam etti. Gazeteci İsmail Saymaz hakkında Gaziosmanpaşa’da 31 Mart seçimlerindeki oyların yeniden sayımında çıkan gerginlikle ilgili paylaşımı nedeniyle ‘halkı yanıltıcı bilgiyi yaymak’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

·       Erzincan Ergan’da mera alanlarına yapılmak istenen taş ocağı projesini haberleştiren gazeteci Duygu Kıt hakkında soruşturma açıldı.

·       Gazeteci Oktay Candemir hakkında 31 Mart yerel seçiminde AKP’den Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olan Abdulahat Arvas’ın şikayeti üzerine soruşturma açıldı.

Anayasa Mahkemesi o hükmü ikinci kez iptal etti! Anayasa Mahkemesi o hükmü ikinci kez iptal etti!

·       Cumhuriyet gazetesi yazarı, sanatçı Müjdat Gezen hakkında yazsısı nedeniyle 50 bin TL’lik tazminat davası açıldı.

Cinsel istismar haberlerine de erişim engeli

Basın özgürlüğünü ve halkın haber alma hakkını kısıtlayan ihlaller arasında yer alan erişim engellerine Nisan ayında da devam edildi.  İstismar, dolandırıcılık, görevi suistimal iddialarını konu alan haberler erişime engellendi. Erişim engelleri alanında çalışmalar yürüten EngelliWeb ve FreeWeb verilerine göre Nisan ayında erişime engellenen haberler şu şekilde: 

“Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdür Vekilinin çocuk sporculara cinsel istismarda bulunduğu iddialarına ilişkin paylaşım ve haberler, Elazığ’da 8 kız öğrencinin okul müdürü tarafından cinsel tacize uğradığı iddiası hakkındaki haberler, Nwork isimli şirketin saadet zinciri oluşturduğu ve buna katılanların dolandırıldığına ilişkin haberler, Emniyetteki Menzil yapılanması ve eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bu yapılanmadaki rolüyle ilgili köşe yazısı, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'nun soyismine benzer şekilde Esenler'de içinde ‘Gök’ geçen çok sayıda sokak isminin yer aldığıyla ilgili haber, The Sun gazetesi muhabirinin Türkiye’deki sağlık turizmi hakkında yaptığı haberler, kayyım atanan şirketlerde danışman olarak görevlendirilen ve Bilal Erdoğan ile yakınlığıyla bilinen Murat Teksöz hakkındaki haber.”

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar