Haber Merkezi - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, enflasyonla mücadele sürecinde, parasal sıkılaştırma önlemleri kapsamında kredi kartlarına yönelik sınırlandırmanın vatandaşı zor durumda bıraktığını belirtti. Enflasyonun faturasının dar gelirliye kesildiğini vurgulayan Bulut, “Temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan vatandaş derin yoksulluğa itiliyor. Vatandaş buzdolabı, çamaşır makinesi bozulsa alamayacak. Enflasyonun faturasını dar gelirliye kesmeyin” ifadelerini kullandı.
"Tasarrufa kamunun lüks harcamalarından başlayın"
Öte yandan, her şeyin fiyatının sürekli arttığı bir ortamda vatandaşın kredi kartına taksiti “keyfiyet” için değil “mecburiyet” için kullandığını kaydeden Bulut, sözlerini söyle şürdürdü:
"Sıradan bir çamaşır makinesinin bile 20 bin lira olduğu asgari ücretin 17 bin lira olduğu bir durumda bulunan ekonomik çözüm bu mudur? Vatandaş buzdolabı, çamaşır makinesi bozulsa alamayacak. Bu ekonomi modeline göre vatandaşları aç bırakırsanız, talep olmaz, enflasyon da düşer. Enflasyonla mücadelenin kurbanı halk ve dar gelirli olmak zorunda mı? Enflasyonla mücadeleye gerçekten başlamak istiyorsanız önce “ülkenin milli gelirinin” çok büyük bir kısmını alan sermayedarlara gidin, kamuya gidin, sonra vatandaştan imkânı ölçüsünde fedakârlık isteyin. Önce tasarrufa kamunun lüks harcamalarından başlayın.”
"Enflasyonist ortamda, kamu bankalarının sonradan taksitlendirme özelliği kaldırıldı"
Temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan vatandaşın derin yoksulluğa itildiğine dikkat çeken Bulut, enflasyonist ortamda 1 Nisan itibarıyla kamu bankalarının sonradan taksitlendirme özelliğini kaldırdığını anımsattı.
"Taksitlendirme giyim, market, elektronik ve benzeri alışverişlerde yapılamayacak" diyen Bulut, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Diğer sektörlerde faizsiz 4 aya kadar bölünebilecek. Birçok özel banka da iş yerlerine “taksit düzenlemesinin” kaldırıldığını veya 2 ya da 3 taksitle sınırlandırıldığını belirten bilgilendirme mesajları atmaya başladı. Ayrıca kredi kartına nakit avansa yüzde 25 sınırı konulurken taksit sınırı da düşürüldü. 12 ve 9 olarak uygulanan en yüksek taksit sayısı 3'e indirildi."