Politika

CHP'li Bülbül: AKP’ye yargı ‘dur’ dedi

CHP'li Süleyman Bülbül, "Rant uğruna insan sağlığını hiçe sayanlara, tarım alanlarını yok edenlere, memleketi yağmalayanlara müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Kendi yandaşlarına rant kapısı açmak için AKP eliyle yaratılan tüm hukuksuzluklarla mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, "Tabiat varlıklarını yandaşa peşkeş çekmek, talancı şirketlere teslim etmek isteyen AKP’ye yargı ‘dur’ demiştir" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Bülbül, Danıştay’a Resmi Gazete’de yayımlanan “Korunan alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in iptali için dava açmıştı.

Yüksek Mahkeme, söz konusu yönetmeliğin ilgili maddelerinin iptal edilmesine karar verdi. Buna göre, doğal koruma alanlarına HES, RES, güneş enerji santrallerinin ve enerji nakil hatlarının kurulumuna onay verilmeyecek.

Danıştay’ın iptal kararına ilişkin yazılı açıklama yapan Bülbül, şunları kaydetti: 

"AKP’nin çevreye ve doğaya yönelik tehdit oluşturan rant projelerini koruma altına almaya çalıştığı düzenlemeleri Danıştay’a yaptığım başvuru neticesinde iptal edildi. 05/03/2022 tarihli 31769 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 'Korunan alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile AKP, sermayeye sözünü verdiği kolaylıkları yasal düzenleme haline getirmişti. Nitelikli doğal koruma alanlarında hidroelektrik, rüzgâr ve güneş enerji santrallerinin kurulumuna izin veren ve bu alanlarda kamu menfaatiyle bağdaşmayan enerji nakil hatlarının kurulabilmesine imkân tanıyan düzenleme, açmış olduğum dava neticesinde Danıştay 4. Dairesi tarafından iptal edilmiştir. Böylelikle, tabiat varlıklarını yandaşa peşkeş çekmek, talancı şirketlere teslim etmek isteyen AKP’ye yargı ‘dur’ demiştir. Bizler, yağmacı sermayeye teslim olmayacağız, mücadelemize her alanda devam edeceğiz.

"Yargı kararıyla tescillendi"

Danıştay vermiş olduğu kararın gerekçesinde; herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın koruma alanlarında hidroelektrik, güneş ve rüzgâr enerji santrallerinin kurulabilmesinin söz konusu bölgede geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açabileceğine dikkat çekerken, doğanın ve biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğini vurguladı. AKP'nin doğayı talan ederek yandaşa rant sağlamaya yönelik politikalarının hukuka aykırı olduğu, yargı kararıyla tescillenmiş oldu.

"Mücadele etmeye devam edeceğiz"

Söz konusu karar, ülke çapında bulunan tüm nitelikli doğal koruma alanları için uygulama alanı buluyor ancak Aydın ili enerji santralleri ve maden ocakları sebebiyle büyük şirketler tarafından en çok sömürülen illerin başında gelmektedir. Nazilli, Kuyucak, Germencik, Buharkent, Efeler, Sultanhisar, Didim, Kuşadası, Karacasu, Köşk, Çine, Söke ve İncirliova’nın insanı, suyu, toprağı, havası, ekosistemi denetlenmeyen maden ocakları ve enerji santralleri tarafından yok ediliyor. AKP’nin ranta dayalı ekonomisinin bir sonucu olarak; inciri, zeytini, kestanesi, çileği, pamuğu ile birinci sınıf tarım arazilerinin yüzde seksenine JES, RES, HES, GES ve maden ruhsatı verilen, havası, suyu, toprağı zehre bulanan memleketim Aydın sahipsiz değildir. Rant uğruna insan sağlığını hiçe sayanlara, tarım alanlarını yok edenlere, memleketi yağmalayanlara müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Kendi yandaşlarına rant kapısı açmak için AKP eliyle yaratılan tüm hukuksuzluklarla mücadele etmeye devam edeceğiz."