CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Savunma Sanayii Destek Fonu’na gelir yaratmak amacıyla limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından 750 lira katılım payı alınmasını öngören kanun teklifinin ertelenmesi ve vergi ödemeyen şirketlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. 

Başarır, Savunma Sanayii Destek Fonu’na kanun teklifinin görüşmelerinin ertelenmesine ilişkin şöyle konuştu:

“Mehmet Şimşek, mevcut iktidar savunma sanayini sebep göstererek insanların doğmamış borcundan 750 lira vergi almak istediler. Milyonlarca insan tepki koydu. Bu tepkiyi koyanlar vatan düşmanı ilan edildi. Bu tepkiyi koyanların vatan sevgisi sorgulandı. BBP Başkanı Destici, açıkça buna karşı çıkanları ‘vatan haini’ ilan etti. Dün muhalefetin, toplumun baskısıyla komisyondan bu teklif geri çekildi. Bunu geri çekenler vatan haini miydi?

Şimdi de, vergi yüzsüzlerini açıklayacağını söylüyor. Emekliyi suçluyor. AKP’nin öyle yüzleri var ki… Melih Gökçek, bir tweet atmış. 750 liralık vergiyi savunarak insanları ahlaksızlıkla suçluyor. Melih Gökçek aldığı rüşvetten vergi verse Türkiye’de birinciliği kimseye bırakmaz. Bari bunları konuşturmayın. İnsanların bu yönetime olmayan inancı iyice azalıyor.”

“Cengiz-Kalyon 4 milyar euro civarında kirasını hiç ödememiş. Mehmet Şimşek bu ahlaklı mı”

Başarır, İstanbul Havalimanı’nı işleten Cengiz-Kalyon ortaklığının vergi ödemediğini vurgulayarak, büyük şirketlerin vergi ödememesine ilişkin şunları söyledi:

“Şimşek, vergi yüzsüzlerini açıklayacakmış. Şimdiye kadar nerdeydi? İstanbul Havalimanı, İGA. Kalyon-Cengiz işletiyor. Biz üç yılda bu şirketlere devlet olarak 180 milyar ödemişiz. Pandemi döneminde bu şirketlerin kira borcunu 2040 yılına ertelemişiz. 2021, 2022, 2023, 2024 yıllık 886 milyon euro kirasını ödedi mi? Toplam, 1 milyar euro civarında kira ödemiş. Toplamda ödemesi gereken kira miktarı 4 milyar euro civarında kirasını hiç ödememiş. Mehmet Şimşek bu ahlaklı mı? Bu şirketler tek bir kira, vergi vermemiş. Cengiz İnşaat’tan Kalyon’dan ve İGA’dan başlar mısın?” 

Başarır’dan Kurtulmuş’a: “Devlet protokolünde iki numarada oturan bir kişi söylediklerine dikkat etmeli”

Başarır, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Anayasa'nın 3. maddesine ilişkin sözlerinden dolayı Meclis Başkanlığı’nın tartışmalı olup olmadığına ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:

“Devlet protokolünde iki numarada oturan bir kişi söylediklerine dikkat etmeli. Söylediklerinin nereye gideceğini net bir biçimde ortaya koymalı. HÜDA-PAR’ın ilk 4 maddeyi tartıştığı dönemde bu konuda konuşmalarına dikkat etmeli, bunu tartışmaya açmamalı. İlk 4 madde hem bizim hem 85 milyonun kırmızı çizgisi. Sen o koltukta oturuyorsan ne söyleyeceğine ve ne söylemeyeceğine dikkat edeceksin. AKP’de istifa diye bir kültür yok. Meclis Başkanı’nın bile azlini isteyebilir. Fahiş hata yapan istifa eder. Numan Kurtulmuş fahiş bir hata yapmıştır.”

“Erdoğan, 750 liralık vergiyi getirirken halka sormadan banka patronlarına sormuştur”

Başarır, Savunma Sanayii Destek Fonu’na gelir yaratmak amacıyla limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından 750 lira katılım payı alınmasını öngören kanun teklifinin ertelenmesinin nedeninin bankaların yaptığı bir lobi faaliyetinden dolayı mı olduğuna ilişkin soruyu ise şöyle cevapladı:

“Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları bu 750 liralık vergiyi getirirken halka sormadan banka patronlarına sormuştur. Kesinlikle onların düşüncelerini almıştır. Bankalar şunu net görüyor. Önemli olan bir insanın 100 bin, 200 bin lira kredi limitinin olması değil. Ne kadarını kullanıp kullanamadığı. Bankaların parayla ilgili bir akıl verdiğini düşünmüyorum. Toplumdan gelen yüksek ses ve Meclis’teki muhalefet hep beraber ortak bir tepki verdi. Erdoğan, bankaların zarar görüp görmeyeceğini hesaplamıştır. Çünkü AKP iktidarında vatandaşın zarar görüp görmeme ihtimali hiç hesaba alınmıyor.”

“Mehmet Şimşek, toplumu bir haftalık hukuksuz, haksız, akıl dışı bir gündemle meşgul ettiği için özür dilemeli”

Başarır, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in savunma sanayine ilişkin kanun teklifini destekleyen açıklamalarına da tepki göstererek,  şöyle konuştu:

“Mehmet Şimşek açısından durum çok vahim. Bu teklif geldiğinde Şimşek bunu savundu, şimdi geri çekildi. Şimşek ne diyecek? Şimşek bununla ilgili izahını da verdi. Ne açıklama yapacak merak ediyorum. Bence toplumu bir haftalık hukuksuz, haksız, akıl dışı bir gündemle meşgul ettiği için -750 lira birçok insan için küçük bir para olabilir ama milyonlar için büyük bir para- onları huzursuz ettiği için özür dilemeli. 'Yapmamalıydık, teşebbüs etmemeliydik' demeli. Artık bunlara kesinlikle teşebbüs etmeyeceğiz demeli.”

CHP'li Sakalar: Kadınlarımız AK Parti iktidarında korumasız CHP'li Sakalar: Kadınlarımız AK Parti iktidarında korumasız

Editör: Nur Yıldız