Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, soyadı düzenlemesine yönelik eleştirilerde bulundu. Söz konusu düzenlemenin hukuka, Anayasa'ya, kadın hakları ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten Bankoğlu, "Ailelerin derdi soyadı değil; geçim. Siz aile bütünlüğü sağlansın istiyorsanız; üzerinize vazife olmayan işlerle uğraşmayı bir bırakın. Önce üzerinize vazife olan işleri halledin" dedi.

CHP'li Bankoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nda 9. Yargı Paketi’ne ilişkin konuştu. Teklifte yer alan soyadı düzenlemesini eleştiren Bankoğlu, şu ifadeleri kullandı:

CHP’den, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teğmenlere yönelik sözlerine tepki yağdı CHP’den, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teğmenlere yönelik sözlerine tepki yağdı

"Eğer sizin bütünlüğünü korumak istediğiniz aile; aile içi şiddetle, ensestle, cinsel saldırıyla, çocuk istismarıyla, çocuk yaşta evlilikle, dağılmıyor da kadının soyadını kullanmasıyla dağılıyorsa, yok olsun daha iyi. Oysa aile; sevgiye, saygıya, ortak özen ve özveriye, eşitliğe dayalı bir kurumdur. Ayrıca bugün yoksulluk ve ekonomik zorluklar aile içi geçimsizliklerinin en büyük sebebi. Yani, ailelerin derdi soyadı değil; geçim. Siz aile bütünlüğü sağlansın istiyorsanız; üzerinize vazife olmayan işlerle uğraşmayı bir bırakın. Önce üzerinize vazife olan işleri halledin, ülke ekonomisini soktuğunuz çukurdan, milleti mecbur bıraktığınız yoksulluktan bir kurtarın. Eğer aile bütünlüğünü koruma isteğinizde samimiyseniz, ki değilsiniz, ailelerin maddi durumlarını iyileştirirsiniz. Eğer samimiyseniz, ki değilsiniz, yıllardır eş durumundan tayin bekleyen insanları kapı önünde bekletmezsiniz. Eğer samimiyseniz, ki değilsiniz, vergi muafiyetini, 'mazbut vakıf' adı altında ne idüğü belirsiz vakıflara değil, ailelere tanırsınız.''

"Kadınların özgürlüğünü kısıtlamak yerine, erkeklere de aynı özgürlüğü versenize"

Öte yandan, soyadı düzenlemesinin, kadınların özgürlüğünü kısıtlamak olduğunu vurgulayan Bankoğlu, evlilik birliği içerisindeki çocuğun soyadının babasının soyadı olduğunu belirtti.

"Daha eşitlikçi ve net bir düzenleme yapılacaksa eğer, bunun da birçok yolu var" diyen Bankoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa’daki veya ABD’deki gibi, eşlerden her birine birbirinin soyadını alma veya iki soyadını da beraber aile soyadı olarak seçme hakkı pekâlâ verebiliriz. Ayrıca, bugün evli bir kadın eşinin soyadını alabilecekken, aynı özgürlük erkeğe tanınmamaktadır. İddia ediyorum, bana burada bir taneniz, bu soyadı alma zorunluluğunun neden erkeğe değil de kadına yüklenen bir külfet olduğunu mantıklı bir şekilde açıklayamaz! Kadınların özgürlüğünü kısıtlamak yerine, erkeklere de aynı özgürlüğü versenize."

Muhabir: Kağan Karacehennem