Güncel

CHP'li Ateş Bakan Şimşek'e tasarruf tedbirlerini sordu

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, kamuda 814 milyar liralık tasarruf yapıldığı açıklamasına ilişkin, "Harcamalardaki artış yüzde 68. Harcamalar enflasyondan daha yüksek düzeyde artarken, tasarruftan nasıl bahsedilebilir?" diyerek soru önergesi verdi.

Abone Ol

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Türker Ateş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde tasarruf tedbirleri kapsamında yapılan harcamaları, tedbirler kapsamında eğitim alanında yürütülen çalışmalara yer verdi. 

Tasarruf genelgesinin yayınlandığı mayıs ayından ağustos ayının sonuna kadar 3 trilyon 195 milyar 709 milyon lira harcama yapıldığını belirten Ateş, geçen yılın aynı döneminde 1 trilyon 897 milyar 661 milyon lira harcandığına işaret etti. Ateş, "Harcamalardaki artış yüzde 68. Harcamalar enflasyondan daha yüksek düzeyde artarken, tasarruftan nasıl bahsedilebilir? Anlaşılan tasarrufu da TÜİK’in enflasyonu ölçtüğü gibi ölçüyorlar" ifadesini kullandı.

"İktidar o kadar çaresiz durumda ki Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların temizlik harcamalarından tasarruf yapmaya çalışıyor" diyen Ateş, iktidarın taşımalı eğitimi kaldırarak kız çocuklarının eğitime erişmelerini engelleyecek noktaya geldiğini vurguladı. Ateş, ''Okullar pislik içindeyken, kız çocuklarının eğitim hayatı tehdit altındayken, Bakan sözde tasarrufla nasıl övünebiliyor?” tepkisini gösterdi.

"Okullara temizlik malzemesi alınmaması ve temizlik görevlisi atanmaması da kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında mıdır?''

Ateş, önergesinde şu soruları yöneltti:

''Söz konusu tasarruf tedbirleri hangi harcamalardan yapılmıştır? Söz konusu tasarruf, hangi Bakanlıkların harcama kalemlerinden yapılmıştır?
Okullara temizlik malzemesi alınmaması ve temizlik görevlisi atanmaması da kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında mıdır?
Öyleyse, bu kalemlerden ne kadar tasarruf edilmiştir? Açıklanan tasarruf paketi ile kamu kurumlarındaki personel servislerinin kaldırılacağı açıklanmıştı. Bu uygulama hayata geçmiş midir? Geçtiyse ne kadarlık bir tasarruf sağlanmıştır? Tasarruf kapsamında, taşımalı eğitimin kaldırılacak olması gündemdedir. Bu uygulamanın kaldırılması ile ne kadarlık tasarruf hedeflenmektedir?Kamuda tasarrufun ne kadarı sosyal harcamalardan yapılmıştır? Kamu yatırımlarından ne kadar tasarruf sağlanmıştır?”