Sağlık

CHP'li Aksaz Şahbaz'dan SGK tepkisi: "Hacizle tehdit sosyal devlet anlayışının neresinde?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, “Geçmiş dönemden kalan borçları nedeniyle belediyeleri hacizle tehdit ederek kasalarını boşaltmaya zorlayan SGK, şimdi de işsiz vatandaşları hedef alarak aynı zulmü uygulamaya başlamıştır. Şimdiye kadar bir bildirim ve uyarı yapılmadan, belki de vatandaşlarımızın haberi bile olmadan hanesine yazılan bu borçları bir SMS yoluyla bildirmek, ödeme talep etmek, hacizle tehdit etmek sosyal devlet anlayışının neresinde duruyor” dedi.

Abone Ol

CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 9,4 milyon kişiye gönderilen prim borçlarının ödenmesine ilişkin mesaj hakkında yazılı açıklama yaptı.

Aksaz Şahbaz’ın açıklaması şöyle:

“Hazine boşalınca ne yapacağını şaşıran AKP hükümeti, belediyelerden sonra vatandaşın cebine göz dikti. Geçmiş dönemden kalan borçları nedeniyle belediyeleri hacizle tehdit ederek kasalarını boşaltmaya zorlayan SGK, şimdi de işsiz vatandaşları hedef alarak aynı zulmü uygulamaya başlamıştır. AKP'nin ‘Sağlıkta Dönüşüm’ adı altında, sağlığı ticari bir meta haline getirip vatandaşları sağlık hizmetlerinin pazarı haline getirdiği, ‘paran kadar sağlık’ anlayışının egemen olduğu bu sürecin başından beri vatandaşımız mağdur ediliyor. 1 Ocak 2012 yılında uygulamaya konulan Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasıyla sigortası olmayan işsiz vatandaşlarımız, zorunlu olarak sisteme dâhil edilmiş, sosyal devlet ilkesi yok sayılarak ağır ekonomik yüklerle karşı karşıya bırakılmıştır. Şimdi ekonomik krizin derinleştiği, işsizliğin had safhaya ulaştığı günümüzde SGK, yaklaşık 9,4 milyon kişiye işsizlik dönemlerine ait prim borçları için mesaj göndererek ödemeleri talep etmeye başladı. Bu yetmezmiş gibi bir de borçlar ödenmediğinde e-haciz işlemlerinin başlatılacağını belirtti. Vicdanlara sığmayan bu uygulama, halkın yaşadığı zorlukları daha da artırmış, sosyal devlet anlayışını adeta yerle bir etmiştir."

"Zaten işsiz olduğu için prim borcunu ödeyemeyen vatandaşımıza bu yük niye”

Gönderilen mesaja tepki gösteren vatandaşlarımızın sesi olduklarını dile getiren Aksaz Şahbaz şunları kaydetti;

"Borcu olduğundan bihaber vatandaşlarımız ana parayı ikiye, üçe katlayan faizlerle birlikte ağır borçlarla karşılaşınca daha ay sonunu bile getiremezken bu borcu nasıl ödeyeceğinin derdine düştü. İşsiz kaldığı süreçte sağlık hizmeti almasa dahi her ay borçlanan vatandaşlarımız, geliri olmaması nedeniyle sosyal devlet anlayışıyla destek beklerken AKP iktidarının zulmü altında eziliyor. SGK, aldığı tepkilerin ardından gündemi değiştirme çabasına girmiş olacak ki gelir testine girerek GSS uygulamasından muaf olunabileceğini açıkladı. Ancak bu, mevcut durumda işsiz olarak borç ödemesine tabi tutulan vatandaşlarımız için gerçek bir çözüm sunmuyor. Zaten işsiz olduğu için bu prim borcunu ödeyemeyen vatandaşımıza bu yük niye?"

"Borçları SMS yoluyla bildirmek, hacizle tehdit etmek sosyal devlet anlayışının neresinde duruyor”

"Şimdiye kadar bir bildirim ve uyarı yapılmadan, belki de vatandaşların haberi bile olmadan hanesine yazılan bu borçları bir SMS yoluyla bildirmek, ödeme talep etmek, hacizle tehdit etmek sosyal devlet anlayışının neresinde duruyor?" diyen Aksaz Şahbaz, sözlerini şöyle sonlandırdı;

"İşsiz ve geliri olmayan vatandaşlara destek olması gerekirken AKP iktidarının uyguladığı bu acımasız ve adaletsiz politikalar sosyal devlet ilkesine tamamen aykırıdır. AKP, milyonlarca insanımızı çıkmaza sokan bu yanlışından derhal dönmeli, geçim derdine düşmüş vatandaşımızın yakasından düşmelidir. Biz, CHP olarak bu sömürüye dayalı, çarpık düzenin karşısında durmayı sürdürecek, sosyal devlet anlayışıyla halkımızın yanında olacağız. Hak temelli, ücretsiz ve erişilebilir bir sağlık sistemini hayata geçireceğiz.”