Ekonomi

CHP'li Adem'den süt çağrısı: Facia olmadan lütfen el atın

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım ve Hayvancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Et ve Süt Kurumu'na çağrıda bulundu. Süt ve süt üreticilerinin sorunlarına dikkat çeken Adem, "Çiftçi çok zor durumda, zor şartlar altında kalacak. İneklerini kesime gönderecek" dedi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, süt ve süt üreticisinin sorunlarına işaret ederek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Et ve Süt Kurumu'na çağrıda bulundu. "Facia olmadan lütfen el atın" diyen Adem, "Yoksa Türkiye'de, ülkemizde çiftçi çok zor durumda, zor şartlar altında kalacak. İneklerini kesime gönderecek. Sonra da süt bulmakta zorlanacak. Bunun önleminin alınması gerekir" ifadelerini kullandı.

ANKA'DAN İleyda Özmen'in haberine göre,  CHP Tarım ve Hayvancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, ANKA Haber Ajansı'na süt ve süt üreticilerinin sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasında, fabrikaların ürettikleri süt tozu ve peyniri satamadıklarını ve üretimlerini azaltmaya başladıklarını kaydeden Adem, bu durumdan süt üreten çiftçinin etkileneceğini, ineklerini kesime göndermek zorunda kalacaklarını ekledi.

CHP'li Adem, üreticilerin ve çiftçilerin yaşadıkları sorunları şu sözlerle aktardı: 

"Fabrikalar süt tozu üretiyor, peynir üretiyor. Peynir satışlarının normalde bu aylarda çok fazla miktarda olması gerekir, aşırı yüksek olmasından dolayı vatandaşlarımız peynir alamıyor.  Daha doğrusu bütçesinden o kadar çok fazla para ayıramıyor. Fabrikaların şikayeti şu, 'biz ürettiğimiz süt tozunun da dünya piyasalarına ihracatını yapamıyoruz.' Çünkü diğer ülkelerde 80 liraya mal olan süt tozu bizim ülkemizde 97 lira. Ellerinde stoklar şişmiş. Ellerinde peynir stoğu şişmiş. Bundan dolayı süt ürünleri üreten fabrikalar süt üretimini yavaş yavaş azaltmaya başladılar. Bazı yerlerde fiyat düşmeleri oldu. Ben en son duyduğumda Muğla'da 11 liraya düştü. Bu böyle giderse, firmalar ürettiği ürünü satamazsa maalesef süt alımını azaltacak, hatta hiç yapmayacak. O zaman süt üretimi yapan çiftçimiz ürününü satacak pazar bulamayacak, ürününü satacak kişi bulamayacak. Ya o sütleri dökecek ya da ineklerini kesime gönderecek."