CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Erhan Adem, TÜİK tarafından bugün açıklanan enflasyon rakamlarına yönelik bir yazılı açıkla yaptı. Buna göre Adem, yıllık enflasyonun yüzde 75,45 olarak açıklandığını ama gerçek enflasyonun bu rakamın çok üzerinde olduğunu söyledi.

Resmi Gazete'de yayımlandı: Bazı bakanlıklara yeni atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı: Bazı bakanlıklara yeni atamalar

Erhan Adem, yaptığı açıklamada, Mevcut ekonomik ortamın iktidarın yanlış politikalarının bir sonucu olduğunu belirten Adem, şunlardan bahsetti:

“TÜİK verilerine göre, bir önceki aya göre fiyatı en çok artan ürünler arasında et, meyve, sebze ve süt ürünleri yer alıyor. Gıda fiyatlarındaki bu artış, vatandaşların beslenme alışkanlıklarını da olumsuz etkiliyor. İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) raporuna göre, 2017-2018 döneminde kişi başı yıllık sebze tüketimi 283,1 kilogram iken, bu miktar 2022-2023 döneminde 261,7 kilograma düşmüş durumda. Meyve tüketiminde de benzer bir düşüş yaşanıyor 2010 yılında nüfusun %57’si her gün en az bir kez meyve tüketirken, 2022’de bu oran %36,5’e inmiş durumda. Bu veriler, bireylerin ve ailelerin sağlıklı bir yaşam sürmek için yapması gereken harcamaların ne kadar arttığını gözler önüne seriyor.

Gelir seviyesi düşük hanelerde sağlıklı beslenme imkanı ciddi şekilde azalmış durumda. Artan fiyatlar nedeniyle aileler, temel besin maddelerine bile ulaşmakta zorlanıyor. İktidarın tarım ve gıda politikalarındaki eksiklikleri gıda güvenliğini ciddi anlamda tehdit ediyor. Hükümet bu alanda acil önlemler alması ve kalıcı çözümler üretmesi gerekiyor. Aksi takdirde ülkedeki milyonlarca kişinin yeterli ve sağlıklı gıdaya erişimi tehlikeye girecek.”

Muhabir: Ziya Burak Erol