Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, çaya yapılan yüzde 24’lük zammı, "ÇAYKUR son bir yılda çay fiyatlarına yüzde 133 zam yaptı. Üreticiye yaş çay alımı için ödenen fiyattaki artış ise yüzde 54,5. Bu gidişle ne üretici üretmeye devam edecek ne de tüketici tüketilebilecek" sözleriyle eleştirdi.

CHP'li Adem, yapılan zamların vatandaşların bütçesine tahmin edilemez boyutta yük getirdiğini vurguladı. Enflasyonla mücadele kapsamında vatandaşların sırtına daha fazla yük bindirildiğini belirten Adem, "Bu gidişle ne üretici üretmeye devam edecek ne de tüketiciyi tüketebilecektir" dedi. 

Öte yandan, yaş çay üreticisine ödenen fiyattaki artışın yüzde 54,5’de kaldığına işaret eden Adem, şu ifadeleri kullandı: 

"Bu durum, çay üreticilerini ciddi bir mali sıkıntıya sokmakta ve üretim yapma motivasyonlarını düşürmektedir. Çay üreticisi, artan maliyetler ve düşük alım fiyatları ile karşı karşıya kalırken nasıl üretime devam edebilir? Eğer çay üreticileri bu koşullar altında üretim yapamaz hale gelirse, daralan ürün arzı bir yıl sonra fiyatları daha da yükseltecek ve bu durum enflasyonla mücadeleyi daha da zorlaştıracaktır. Çay, Türkiye’nin milli içeceğidir. Ancak, uygulanan bu politikalarla üreticiye ve tüketiciye zarar verilmektedir."

Türk-İskoç İş ve Ticaret Kongresi düzenlendi Türk-İskoç İş ve Ticaret Kongresi düzenlendi

"Türkiye’de yılda 8 milyar 820 milyon bardak çay içiliyor"

Türkiye’de günde 245 milyon, yılda 8 milyar 820 milyon çay tüketildiğini kaydeden Adem, çay fiyatlarına yapılan zamma dikkat çekti. 

Son olarak, dengesiz fiyat politikası nedeniyle üreticinin ürün üretimine devam etmekten vazgeçeceğini ekleyen Adem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1 kilogramlık Rize Turist çayının tavsiye edilen toptan satış fiyatı 152,81 TL’den 189,54 TL’ye, tiryaki çayının fiyatı ise 149,68 TL’den 185,66 TL’ye yükseldi. Bu, çay fiyatlarına ortalama yüzde 24 oranında zam anlamına gelirken, spesifik çaylardaki zam oranları yüzde 39-68 arasında değişiklik gösteriyor.

 AKP iktidarını enflasyonla mücadeleden anladığı tek şey, aslında yalnızca vatandaşın sırtına daha fazla yük bindirmek. Öyle bir kısır döngünün enflasyonla mücadele etmek bir yana, ülke ekonomisini daha da kötü duruma sürükleyecek" 

Editör: Esin Özdemir