Politika

CHP'li Adem: AKP'nin hayvancılık destekleri göz boyamadan ibaret

CHP'li Erhan Adem, AKP hükümetinin küçük işletmeleri yok ettiğini vurgulayarak, "AKP’nin hayvancılık destekleri göz boyamadan ibaret" dedi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Hükümetin tarım ve hayvancılık politikasına ilişkin sicilinin bozuk olduğunu belirterek, "AKP’nin hayvancılık destekleri göz boyamadan ibaret" dedi.

CHP'li Adem, Cumhurbaşkanlığı kararı ile yürürlüğe giren iktidarın üç yıllık yeni hayvancılık destek modelini değerlendirdi.

Öte yandan, açıklanan yeni modelin somut bir hedefi olmadığını ileri süren Adem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Afganlar olmazsa hayvancılık bitiyor' söylemini benimseyen iktidar, hayvancılık ile ilgili yeni destek modelinde, hayvan varlığı ile et ve süt üretimine dair artış miktarları belirsizliğini koruyor. Hayvancılık desteklerinin toplam oranı 2020'de yüzde 36 iken 2023'te yüzde 24'e indiren iktidar partisi, hangi kalemlerden kaynak aktarılmasını planlanmış doğrusu merak ediyoruz."

"Köstek olmasınlar yeter"

2023'te canlı hayvan ve kırmızı et ithalatına 1,4 milyar dolar ödenirken, yem hammaddeleri için 5,1 milyar dolar ödendiğini de kaydeden Adem, tarımsal desteklerin artırıldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Son olarak, iktidarın küçük işletmeleri yok ettiğinin altını çizen Adem, şu ifadeleri kullandı:

"Geçmiş deneyimlerden ve AKP'nin tarım-hayvancılık sicilinden hareketle, Cumhuriyet tarihinde ilk kez kurbanlık hayvan ve saman ithalatı yapan iktidar partisi olarak, küçük işletmeleri yok ederek büyük bölümlerin oluşumunu teşvik eden bu iktidardan çiftçiye destek olmasını beklemiyoruz. Köstek olmasınlar yeter. AKP’nin hayvancılık destekleri göz boyamadan ibaret.""