Haber Merkezi - CHP'li Günaydın, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve İYİ Parti'nin "afişler engellendi" iddiası hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Günaydın, TBMM'nin kara bir gün yaşadığını belirterek, "Aslında hem Meclis'in kendi faaliyetleri açısından hem de Türkiye'nin kalan anayasal düzeni açısından asla onaylanamayacak, kabul edilemeyecek gelişmeleri, Meclis'te bizzat yaşadık. 14 Mayıs 2023'te milletvekili seçilen Şerafettin Can Atalay sürmekte olan Gezi davası çerçevesinde ortaya çıkan Yargıtay-Anayasa Mahkemesi (AYM) itişmesi kapsamında; dün Millet Meclisi'ne gelemeden milletvekilliği düşürülen bir milletvekili olarak tarihe geçti. Aslında kendi hukukunu koruyamayan Meclis de bir anlamda tarihe geçti" dedi.

"Gezi bir direniştir"

Gezi olaylarının halk protestosu olduğunu söyleyen Günaydın, "Hepimiz biliyoruz ki bu dava hukuki bir dava değildir. Bu dava siyasi bir davadır. Gezi, bir direniştir; halk protestosudur. Ortaya çıkan kamu zararı ve benzer görüntülerin yargılanan arkadaşlarımızla ilişkisine dair ne bir kanıt ne de bir tanık beyanı söz konusu değildir. Adeta sanıktan delile gitme yöntemi ile siyasi bir öç alma işi gerçekleştirilmektedir" diye konuştu.

Eygi'nin İsrail askeri tarafından öldürüldüğü kanıtlandı Eygi'nin İsrail askeri tarafından öldürüldüğü kanıtlandı

Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi ve AYM arasında kabul edilemez diyaloglar olduğunu ifade eden Günaydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Yargıtay'ın, TBMM Başkanı'na, 'Sen nasıl olur da benim kararımı okutmazsın' ile başlayan ve asla birbirini denetleyen ve birbirinden bağımsız erklerin yatay hiyerarşisine uymayan söylemini hatırlatalım. Peki, bu sözlere muhatap olan ve bugüne kadar bu kararı okutmayan Numan Kurtulmuş'un tavrı neydi? Numan Kurtulmuş geçmişte Mustafa Şentop'un düştüğü duruma düşmemek, Meclis'i de o duruma düşürmemek için AYM'ye başvuru sonrasında hak ihlali kararı verip, vermeyeceğini bekledi. Meclis, mahkeme kararları arasında pinpon topu gibi gidip, gelecek bir organ mıdır? Bu duruma düşmemek için okutmadı.

Akşener'in "afiş" açıklamasına yanıt verdi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "partisinin afişlerinin engellendiği" yönündeki açıklamasının sorulması üzerine, Günaydın, muhalefete muhalefet etmeyi bıraktıklarını, İYİ Partinin nerede duracağına kendisinin karar vereceğini söyledi.

Günaydın, "Bir afişin nasıl asılacağına ilişkin ilkeler, ticari ilişkiler bellidir. Ankara, İstanbul, İzmir Büyükşehir Belediyesinin bütün afiş mekanlarını kontrol etme durumu yoktur. İYİ Parti de bu gerekçeleri yerine getirir, kendisini tanıtır. Cumhurbaşkanı adayı ilan ettiğin, Fatih'e benzettiğin ve Türkiye'nin kurtuluşunun reçetesi olarak tanımladığın Sayın Ekrem İmamoğlu, Sayın Mansur Yavaş'ı bugün beğenmeyip karşısına aday çıkartmak, kendisini engellemekle itham etmek, İYİ Partinin kurumsal kimliğinden çıkan kararlardır. Biz buna da saygılıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi