Kamuoyunda "ötanazi yasası" olarak da bilinen sokak hayvanları yasasının 2 Ağustos'ta yürürlüğe girmesinin ardından CHP kanunun iptali için AYM'de dava açtı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'ndan geçtikten sonra kanunu AYM'ye götüreceklerini söylemişti. CHP, iptal başvurusunu bugün yaptı. CHP'den milletvekillerinin katıldığı heyet, AYM'nin önünde sürece ilişkin basın açıklaması yaptı. Hayvan hakları savunucuları da CHP'nin basın açıklamasına katıldı.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AYM'nin önünde yaptığı açıklamada,  19 maddelik yasanın yürütme maddeleri dışındaki 16 maddesine iptal başvurularının gerekçelerini paylaştı.  AK Parti'nin bu yasadaki tutumunun vatandaşlar ile belediyeler arasında yeni kamplaşmalar yaratacağını vurgulayan Günaydın, şunları söyledi:

"Sözü edilen sorumlulukları üstlenmekten kaçınan, yurttaşlar arasında ve yurttaşlarla belediyeler arasında yeni kamplaşmalar yaratmaya yönelik iktidar partisi tutumu, konuyu teknik, mesleki ve vicdani bir alan olmaktan çıkarmış, sosyolojik ve siyasi bir sorun alanına doğru sürüklemiştir. Anayasa Mahkemesi'ni mümkün olan en ivedi biçimde toplanarak Yasaya yönelik öncelikle yürürlüğün durdurulması ve her halükarda iptali kararını gecikmeksizin vermeye davet ediyoruz. İptal kararı sonrası TBMM tüm paydaşlarla birlikte katılımcı bir anlayışla güvenli sokaklarda çocuklarımızın ve hayvanlarımızın tarihsel müktesebatımıza uygun biçimde birlikte ve barış içinde yaşayacağı bir düzenlemeyi gerçekleştirme görev ve sorumluluğu ile karşı karşıya olacaktır."

4 milyon sokak köpeği varlığını ifade eden yasa gerekçesine karşı yalnızca 100 bin hayvanı alabilecek barınak kapasitesi olduğunu hatırlatan Günaydın, şunları kaydetti;

Türkiye siyasi tarihi nasıl bir dönemeçten geçiyor? Türkiye siyasi tarihi nasıl bir dönemeçten geçiyor?

"Yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığı gün yürürlüğe girmesini öngören ve tüm hayvanların yakalanarak barınaklarda tutulmasını hedef koyan bir düzenlemenin geçiş hükmü barındırmaması iyi niyet ile açıklanamaz. Yasa'nın TBMM'de geçmesiyle Türkiye'nin dört bir tarafından gelen sokak köplerine yönelik vahşet görüntüleri kamuoyunun vicdanını derinden yaralamaktadır. İptal kararı sonrası TBMM tüm paydaşlarla birlikte katılımcı bir anlayışla güvenlikli sokaklarda çocuklarımızın ve hayvanlarımızın tarihsel müktesebatımıza uygun biçimde birliikte ve barış içinde yaşayacağı bir düzenlemeyi gerçekleştirme göre ve sorumluluğu ile karşı karşıya olacaktır."

Öte yandan  hayvan hakları savunucuları da sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu için Anayasa Mahkemesi önündeydi.

CHP'nin yasanın iptali Anayasa Mahkemesi’ne dava açmasının ardından yaptığı basın açıklamasına katılan hayvan hakları savunucuları yasa yürürlükten çekilene kadar mücadele edeceklerini söyledi.  

CHP'nin basın açıklamasından önce toplanan kitle sloganlar eşliğinde sokak hayvanları yasasını protesto etti.

"Hayvansever olarak değil insan olarak kabullenmiyoruz"

Basın açıklamasında şu ifadeler yer verildi.

"Biz bu zulme, işkenceli ölümlere bir hayvansever olarak değil insan olarak kabullenmiyoruz. Bizler çocuklarımızı nefretle besleyen bir toplumun içinde yaşatmamak onlara refah ve huzur dolu bir gelecek bırakmak istiyoruz. Onlar bizim sadece sessiz komşularımız. Her biri yaşadığımız sokağın veya oturup dinlendiğimiz parkın 4 ayaklı masumiyetleridir. Onların masumiyetinin sesi olmak insanlık görevimizdir. Sokaktaki tek masumiyet onlardır. Siz bu yasanızla onları değil sokakta yaşayan masumiyeti öldürmek istiyorsunuz."

Editör: Nur Yıldız