Politika

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Kaya: Taşra kadınının sesi olacağız

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları’nın yeni Genel Başkanı Asu Kaya, yeni dönem çalışmalarını ve gelecek hedeflerini 24 Saat Gazetesi’ne anlattı. Saha çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyleyen Kaya, özellikle dezavantajlı bölgelerde daha aktif olacaklarını vurguladı.

Abone Ol

Cemre Polat

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, yeni dönemde Türkiye’nin her ilinde, özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınlara ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Saha çalışmalarına ağırlık vererek taşradaki kadınların sesini duyurmak istediklerini aktaran Kaya, tüm illerdeki kadın kollarının birbiriyle iletişim ve iş birliği içinde olacağı yeni bir örgütlenme modeli geliştirdiklerini duyurdu. Başkan Kaya, CHP Kadın Kolları’nda yeni dönemin yol haritasını ve projelerini 24 Saat’e anlattı…

 

“ANADOLU’DAN YÜKSELEN BİR KADIN MÜCADELESİ OLACAK”

Yeni dönemde ne tür çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz? Özellikle öncelikli hedefleriniz neler?

Osmaniye’de seçildiğim günden bu yana, öncesinde hekimlik hayatımda, uzun süre devam eden Tabip Odası Başkanlığı dönemimde her zaman dezavantajlı ve unutulmuş bölgelerde çalıştım. Bu bölgelerdeki insanlarla birlikte olmak benim hayatımın anlamı oldu. Cumhuriyet Halk Partisi’nin temel ideolojisi de bu yönde şekilleniyor.

Yeni dönemde saha çalışmalarına ağırlık vererek özellikle dezavantajlı bölgelerde aktif olarak çalışacağız. Bu çalışmalarda kadın kollarımızla birlikte illerimizde öncülük yapacağız. Görece dezavantajlı bölgelerden başlayarak, bu bölgelerdeki kadınlarımızla sahada bire bir çalışacağız. Anadolu’dan yükselen bir kadın mücadelesi olacak.

 “UNUTULAN, GÖZ ARDI EDİLEN KADINLARIN GERÇEKLERİNİ MECLİS’E VE KAMUOYUNA YANSITACAĞIZ

Taşrada daha güçlü bir kadın mücadelesi yürüteceğinizi söylediniz. Bu konuda nasıl bir örgütlenme modeli benimsiyorsunuz?

Taşrada yaşayan kadınlarımızla yakın ilişkiler kurarak, onların sorunlarını ve ihtiyaçlarını doğrudan tespit edeceğiz. Bu bölgelerdeki kadın kollarımızla dayanışma içinde olacağız. Örneğin, Bayburt’ta asgari ücretle çalışan, eşinin kronik rahatsızlıkları olan, üç çocuklu bir kadın, Kadın Kolları Başkanımız. Bu gibi durumlarda, genel merkezin kadın kolları başkanının bu kadınlara güç vermesi, onlarla sahada çalışması gerekiyor.

Hedefimiz, kırsalda unutulmuş, bile isteye göz ardı edilen kadınların sesini duyurmak. Bu kadınların gerçeklerini, sahadan topladığımız bilgilerle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve kamuoyuna yansıtmak istiyoruz.

Bile isteye göz ardı edilen, çok da ön plana taşınmak istenmeyen, kırsaldaki o unutulmuş kadınların sesini duyuracağız. Baskın medyada sürekli ülkemizi güllük gülistanlık gösteren o görüntülerin ardında saklanan gerçekleri, sahada olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden tüm Türkiye’nin kamuoyuna yansıtacağız.

Geniş kitlelerin yaşadığı bu yoksulluğu, adaletsiz yaşamı bizim göstermemiz gerekiyor. Biz genel merkez olarak öncülük yapacağız ki diğer bölgeler de bizden güç alsınlar.

Aile hekimliği yaptığınız dönemde taşradaki kadınları yakından tanıdığınızı söylediniz. Bu tecrübeleriniz, yeni görevinizde nasıl bir rol oynayacak?

Aile hekimliği tecrübem, taşradaki kadınların yaşam koşullarını ve ihtiyaçlarını yakından tanımamı sağladı. Bu tecrübelerim, yeni görevimde saha çalışmalarına odaklanmamı ve bu çalışmaları daha etkin hale getirmemi sağlayacak. Ayrıca, sağlık alanında kadınlara yönelik özel projeler geliştirmeyi de planlıyoruz.

 

“81 İLDEKİ KADIN KOLLARIMIZ EŞ ZAMANLI OLARAK BİRBİRİYLE DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAK”

Tüm ülkede kapsayıcı bir çalışma yürüteceğinizi ifade ettiniz. Diğer illerin kadın kollarıyla nasıl bir işbirliği yapmayı planlıyorsunuz?

Yeni dönemde saha çalışmalarımızı proaktif bir şekilde organize edeceğiz. Görece daha avantajlı olduğumuz illerle, dezavantajlı olduğumuz illerimizi gönüllülük bağıyla eşleştireceğiz. Örneğin, Antalya’nın kadın kolları Van’la çalışacak ve oradaki belediye imkanları ölçüsünde sosyal belediyecilik örneğini göstermeye çalışacak.

Görece daha avantajlı olduğumuz, yerelde iktidar olduğumuz illerde; İzmir, Antalya, Muğla gibi illerimizle diğer illerimizi gönüllülük bağıyla eşleştireceğiz. Tüm örgütlerimiz şu an sahada heyecanla çalışmayı bekliyorlar. Görev dağılımı ve projelerimizi dokümante edip kamuoyuyla paylaştığımızda, 81 ildeki Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları’nın eş zamanlı olarak birbiriyle dayanıştığını göreceksiniz. 

CHP’nin kadın temsiliyetini yüzde 50’ye çıkarmak istediğinizi belirttiniz. Bu hedefe ulaşmak için nasıl bir yol haritası çizdiniz?

Kadın temsiliyetini artırmak için öncelikle saha çalışmalarında kadınlarımızın daha aktif ve görünür olmasını sağlamamız gerekiyor. Bu süreçte partimizin diğer organlarıyla da işbirliği içinde olacağız. Hedefimiz, CHP’nin kadın temsiliyetini artırarak, partimizin gelecekteki siyasi başarısına katkı sağlamak.

Yeni görev döneminizde CHP Kadın Kolları’nın nasıl bir değişim yaratmasını bekliyorsunuz? Uzun vadede CHP’nin kadın politikalarındaki rolünüzü nasıl görüyorsunuz?

CHP Kadın Kolları’nın yeni dönemde taşradan yükselen güçlü bir kadın mücadelesiyle değişim yaratacak. Uzun vadede, CHP’nin kadın politikalarında daha etkin bir rol üstlenerek, kadınlarımızın toplumda daha güçlü bir şekilde temsil edilmesini sağlayacağız.

Türkiye’deki kadınlarımızın sesi olmaya devam edeceğiz. Yeni dönemde daha güçlü bir şekilde sahada olacağız ve bu mücadeleyi hep birlikte sürdüreceğiz.