CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen siyasi yasak kararının İstinaf Mahkemesi'nde olduğu süreçte, partinin izleyeceği stratejiyi anlattı.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Sözcü Medya Grubu Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk'ün sorularını yanıtladı

Günaydın'ın, Öztürk'ün sorularına verdiği yanıtların bir kısmı şöyle:

Diyarbakır’da Kürtçe dil dersi veren derneğe operasyon Diyarbakır’da Kürtçe dil dersi veren derneğe operasyon

"Bizim planımız şu: İstinafta, İmamoğlu kararı onanırsa, bunun Yargıtay'da çıkmamasını sağlamaya çalışacağız. Şüphesiz yapacağımız darbe değil. Yapacağımız Anadolu'yu adım adım dolaşacağız. Hiç kimse temyizde o kararı çıkartmaya cesaret edemeyecektir. Erken seçimi 2026- 2027'ye bırakmadan memleketi seçime zorlayacak bir hale dönüştüreceğiz.

'Sizinle istediğim gibi oynarım' diyebilen, mahkûm edebilecek bir gücü ben tanımıyorum ve CHP bunun sınavını Anadolu'da illerde teker teker verecek. Milyonlarca vatandaş memleketin gündemine bunu hep beraber getireceğiz. Böyle bir karar çıkması halinde hukukta da, siyasette de, uluslararası alanda da yapacağımız bellidir. Onlara, çok yanlış düşünce içerisinde olduklarını kanıtlayacak güce sahibiz."

Anayasa değişikliği teklifinde CHP'nin tavrı ne olur?

"Türkiye'nin teslim alınamayan kalesi CHP'dir. 17 milyon insan CHP'ye oy verdi. AKP'nin bugün yerden yere vurduğu Anayasa'yı 2010-2017'de değiştirdiler. İstediğini değiştirdi. Hangisinde elini tutan vardı? Demek ki Meclis'te de izin vardı, sosyolojik tabanında da vardı. En ufak bir demokratikleşme adımı attın mı?

Bize çok sık sorulmaya başlanan soru, 'Erdoğan, parlamenter sistem getiren bir Anayasa değişikliğini Meclis'e getirirse CHP'nin tavrı ne olur?' Cumhur İttifakı AKP, MHP, BBP, HÜDA PAR'dan oluşuyor. Bunların 320 milletvekili var. Bizim 128 milletvekilimiz var.

AKP ile hiçbir şekilde Anayasa değişikliği için masaya oturulmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü AKP'nin demokrasiyi geliştirmek gibi bir derdi yoktur. Daha önce yaptıkları değişiklikle nasıl istismarcı bir Anayasa yaptılarsa, 2024-2025'te de aynı işi yapacaktır. Bunu kendi iktidarını mümkünse bir miktar daha uzatabilmek için can havliyle yapacaktır. CHP olarak neden ben buna destek vereyim, işin içerisinde olayım. Asla bu kabul edilebilir değildir. Bu görüşümü parti içerisinde savunmaya devam edeceğim. Partinin de benzer düşüneceğini ifade ediyorum. Genel Başkanımız Özgür Özel, defalarca Cumhurbaşkanına, 'Mevcut Anayasa'yı uyguladın mı ki yeni bir anayasanın derdine düşüyorsun' dedi."

Editör: Erva Gün