Ekonomi

Çeyrek altın üretiminde rekor artış: Enflasyon, vatandaşların yatırım tercihlerine de yansıdı

Vatandaşın yatırım tercihleri, Darphane üretimine de yansıdı. 2023 yılında çeyrek altın üretimi bir önceki yıla göre yüzde 67,8 yükseliş kaydederek, 17,8 milyon adet ile rekor seviyeye yükseldi. Artışa dair değerlendirmelerde bulunan Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Davut Kum, üretimdeki artışın nedenlerini aktarırken internetten yapılan altın alışverişlerine ilişkin de uyarılarda bulundu.

Abone Ol

Esin Özdemir

Tasarruf etmek ve parasını enflasyona karşı korunmak isteyen vatandaşların tercihi çeyrek altından yana oldu. Yaşanan güçlü talep karşısında, 2023 yılında çeyrek altın üretiminde rekor kırıldı. 

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı verilere göre, 2023'te çeyrek altın üretimi bir önceki yıla göre yüzde 67,8 yükseliş kaydederek, 17,8 milyon adet ile rekor seviyeye çıktı. 2022 yılında çeyrek altın üretimi 10 milyon 607 bin 900 adet olarak gerçekleşmişti. Öte yandan, Darphane'nin 2023'teki çeyrek altın üretiminde en yoğun ay Mayıs oldu. Aynı ayda 2 milyon 607 bin 750 adet çeyrek altın üretildi.

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Davut Kum, çeyrek altın üretimindeki artışın nedenlerini 24 Saat’e değerlendirdi.

"Altın güvenli bir liman"

Değerlendirmesinde, çeyrek altının nispeten daha ucuz bir yatırım aracı olduğunu belirten Kum, hissedilen enflasyonun artmasıyla birlikte yatırımcıların altına yöneldiğini söyledi.  

Öte yandan, altının güvenli bir liman olduğunu vurgulayan Kum, "Yurt dışından ithal altın gelmiyor. Yurt içinde ise söz konusu pazarda iyi bir talep var" dedi.  31 Mart'ta yapılması beklenen yerel seçimlerin üretimdeki etkisine de değinen Kum, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Vatandaş seçim nedeniyle önünü göremediği için kartlarındaki paralarla altın satın alıyor. Arz-talep meselesi. Yaşanan belirsizlik insanları altın almaya doğru itiyor. Örneğin, dört kişi yemeğe gittiğinizde ortalama 8 bin TL ödüyorsunuz. Fakat üç tane çeyrek altın aldığınızda cebinizden yine aynı para çıkıyor. İnsanlar tasarruf yapmak istiyor. Çünkü yarının ne olacağını bilmiyorlar. Aldıkları en ucuz altın çeşitleri ise gram ve çeyrek. Bu da talebi çoğaltıyor. Ev ve araba fiyatlarında yaşanan rekor artış, vatandaşların daha ucuz bir yatırım aracı olan altına yönelmesine neden oldu."

                                                                   
                                 Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Davut Kum

"Gram altındaki işçilik maliyeti satarken zarar ettiriyor"

Çeyrek altının, gram altına oranla daha fazla tercih edilmesinin nedenini açıklayan Kum, gram altındaki işçilik oranına dikkat çekti. Kum, işçilik oranının normalin üzerinde olduğunu ekleyerek, "Sattığın zaman bir de işçilik oranından zarar ediyorsun. Ayrıca, Türk milletinde büyüklerden kalan eski bir adet var. Çeyrek altın daha geçerli kabul ediliyor. Düğünlere ve bazı organizasyonlara giderken çeyrek altın götürülür. İnsanlar, 'Gram verilmez, ayıp olur' diyebiliyor. Çeyrek altın alınmasının temel nedenlerinden biri de bu" diye belirtti. 

"İnternetten altın almayın"

Kum, son zamanlarda piyasada yayılmaya başlayan, darphane dışında basılan çeyrek altınlara ilişkin de uyarılarda bulundu. Asla internet üzerinden altın alınmaması gerektiğinin altını çizen Kum, "Sahte altın dolandırıcılığıyla genellikle kuyumcularda değil, internet alışverişlerinde karşılaşılıyor. İnternetten altın alan iki-üç kişi daha önce Kuyumcular Odası’na geldi, tutanak tuttuk. Gümüş üzerine kaplama yapıp öyle satmışlar. Fakat kuyumcularda sahte altın olmaz. Çünkü adresleri ve tezgahları belli" şeklinde konuştu. 

Son olarak, isim benzerliğiyle dolandırıcılık yapanları hatırlatan Kum, bütün semtlerde ve alışveriş merkezlerinde kuyumcu bulunduğunu ifade ederek, "50 TL aşağıda diye internete yönelmemek gerekiyor" dedi.