Cemre Polat

Sanatçılar, kamuoyunda halen tartışılan sokak hayvanları düzenlemesine tepki göstermek amacıyla harekete geçti. "Can Dostlara Vefa" adlı farkındalık sergisi, Ankara'da Türk Tarih Müzesi'nde gerçekleşti. 64 farklı sanatçının tablolarının izleyici karşısına çıktığı etkinlikte, heykeller, seramikler ve çini eserler de yer aldı. Geniş katılımla gerçekleşen sergide konuşan sanatçılar, sokak hayvanlarının korunmasına yönelik mesajlar verdi.

Sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin insanlarla olan dostluğunun resmedildiği tablolar, sanatseverler tarafından ilgiyle izlendi. Sergide ayrıca ekim ayına özel bir Atatürk köşesi de yer aldı. Ekim ayının Türkiye için çok önemli olduğunun altını çizen Yeni Bağlıca Kültür Sanat Komisyonu Başkanı Ayda Sezgingül Doğan, organizasyonun ayrıntılarını anlattı.

Whatsapp Görsel 2024 10 08 Saat 14.47.58 5A9B1A9B

Ayda Doğan: Serginin gelirleri barınaklara bağışlanacak

Evgeny Grinko Adana'da sahne aldı Evgeny Grinko Adana'da sahne aldı

Serginin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında düzenlendiğini belirten Doğan, "Sergideki eserlerin satış gelirlerinden en az yüzde 30'unu barınaklara bağışlayacağız. Sanatçılar olarak sokak hayvanlarına karşı duyarlılığımızı bu şekilde göstermek istedik. Bunun gibi direnişleri insanların gözüne sokmak yerine daha duygusal yaklaşmak önemli" dedi. Ayrıca sergide Atatürk'ü anmak amacıyla özel bir köşe hazırlandığını ifade eden Doğan, “Ekim ayı bizim için çok önemli. Hayvanları koruma günü, Ankara’nın başkent oluşu, 29 Ekim... Atatürk köşemiz var, onun anısına da bir gönderme yapmak istedik” sözlerini aktardı.

Whatsapp Görsel 2024 10 08 Saat 14.47.57 57497Eb6

Nilgün Altan: Hayvanlar, evimizde değil sokakta da yaşasalar hepimizin dostu

Sanatçı Nilgün Altan ise serginin organize edilmesinde önemli rol oynayan Ayda Sezgingül Doğan ve Etimesgut Belediyesi’ne teşekkür etti. Altan, "Hayvansever sanatçılar olarak bu sergiyi açtık. Sokak hayvanlarının toplanıp uyutulmasına, işkence görmesine ya da barınaklara kapatılmasına karşıyız. Hayvanlar sahiplenilmeli, kısırlaştırılma yapılırsa sokakta hayvan kalmaz" şeklinde konuştu.

Whatsapp Görsel 2024 10 08 Saat 14.47.55 Ea36D816

Sanatçıların yasaya en başından beri karşı olduğunu ve karşı çıkmaya devam edeceklerini vurgulayan Altan, “Sokak hayvanları evimizin dışında da yaşasalar hepimizin dostu. Sanatçılar olarak böyle bir eylem yapmak istedik. Hayvansever sanatçı dostlarımızla birlikte bu sergiyi açtık. Keşke her belediye böyle bir faaliyet yapsa. Köpeklerin toplanılıp uyutulması, işkence görmesi ya da barınaklara kapatılmasına karşıyım. Bu çocukların uyutulmaya değil, sahiplendirilmeye ihtiyaçları var. Sergi gelirleri, titizlikle seçtiğimiz barınaklara ulaşacak, umarım onlara bir faydamız dokunur” sözlerini aktardı.

Sergideki tablosunda yalnız yaşlı bir adam ile sokak köpeğinin dostluklarını anlatan Altan, bu konuya dikkat çekmek istediğini belirtti. Yurt dışında hayvan barınaklarının huzurevleri ve yetimhanelerle yan yana kurulduğuna dikkat çekerek, "Bu sayede çocuklar ve yaşlılar hayvanlarla birlikte büyüyor, insanlar daha vicdanlı ve vefalı oluyor. Biz de bu dengeyi kurabilirsek toplum daha mutlu olacak" dedi.

Whatsapp Görsel 2024 10 08 Saat 14.47.55 65C19Df1-1

Etimesgut Belediyesi’nin sokak hayvanlarını koruduğunu ve Başkan Erdal Beşikçioğlu’nun bir köpeği belediye çalışanı olarak işe almasının çok güzel bir davranış olduğunu söyleyen Sanatçı, “Aslında hayvanlarla insanların dostluğunu pekiştirmek çok kolay. Çocuklara küçük yaşlarda hayvan sevgisi aşılanması, her kurumda en az bir hayvan bulunması gibi küçük hareketlerle bu dengeyi kurabilirsek; insanlık daha güzel olacak, vicdanlarımız daha temiz olacak, daha mutlu ve huzurlu insanlar olacağız. Erdal Başkanın  da yapmak istediği anladığım kadarıyla bu” diye konuştu.

Sanatçıların eserleriyle hayvan haklarına dikkat çektiği sergi, sanatseverler tarafından da sokak hayvanlarının korunması için önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Whatsapp Görsel 2024 10 08 Saat 14.47.56 B4E6Aa48

Muhabir: Cemre Polat